"Нова улагања у здравство, потребно задржати медицинске раднике"

Држава ће у здравство још више улагати, поручио је председник Александар Вучић после обиласка Клиничког центра, који је добио први "икс" нож. Истакао је да је потребно посебно водити рачуна о лекарима и медицинским сестрама, јер је њихов посао најтежи.

Председник је најавио да би други "икс" нож требало да стигне већ 1. августа и поручио да ће то значити велике уштеде.

"Икс" нож је иначе, како је објаснио, прецизнији од "гама" ножа, а за сваки третман "икс" ножем плаћали смо 20.000 евра.

Вучић је поручио и да ускоро треба да буде потписан уговор о реконструкцији комплетног Клиничког центра и да ће, као што је Ниш добио најмодернији центар, тако исто бити и у Београду, Новом Саду и Крагујевцу,

Како је рекао, 50 или 60 година у КЦ Србије ништа није уложено, једном је промењена столарија, а и то, како је навео, као и да није, а то је установа са којом се сваки грађанин сусреће. Због тога је важно да све то буде чистије, уредније, боље опремљено.

Садашњи радови, којима је, каже, задовољан, коштали су око 8,5 милиона евра, а комплетна реконструкција коштаће 69 милиона евра, а он очекује да тај уговор буде потписан наредне недеље.

У Ургентни центар КЦС сваког дана долази између 17.000 и 21.000 људи, и како је рекао, толико улагање и није неки велики новац, али до сада ништа није рађено више десетина година.

"Данас радимо свеобухватне радове и купујемо најмодерније апарате и то показује наш велики и значајни напредак и то ће сви наши људи моћи да виде сваког дана", рекао је Вучић.

Поручио је и да је задовољан напретком, поменувши да Србија за здравство издваја петину буџета и да је зато важно да све то изгледа много боље него данас.

Пацијенти ће, додао је, бити у много бољим собама, лекари и медицинско особље такође, а посебно је истакао да Влада мора да увери медицинске сестре, јер њихов је посао најтежи, да жели да оне не одлазе, те да ће им омогућити боље услове.

"Замолио сам чланове Владе и премијерку и министра Лончара да посебно водимо рачуна лекарима и медицинским сестрама, да се нико други не наљути, јер много је то тежак посао. Хоћемо да зауставимо одлазак, да кажемо да су Србији потребни, али и да смо свесни колико више треба да платимо", поручио је председник.

Цитирао је бившег гувернера Јелашића: "Паре не падају с крушке" и додао: "Држава мора да заради, а не да се простире дуже него што може и сме, јер доводите земљу пред банкрот".

"Данас плаћамо цену тако неозбиљне полтике, али данас већ можемо да трошимо, јер смо урадили озбиљне реформе, можемо да трошимо више, али и даље морамо да будемо пажљиви да нам се не понови ситуација", поручио је Вучић и обећао да ће у здравство бити још више улагања.

Лончар: Уместо у иностранству, третмани "икс" ножем у Србији

Нови Центар за "икс" нож КЦС, чија је изградња у току, почеће са радом 1. октобра, најавио је министар здравља Златибор Лончар.

То је апарат који ће третирати све туморе у организму, осим на глави, који су мањи од пет центиметара и налазе се на месту у телу где не могу да се оперишу.

Нова зграда простираће се на 700 квадрата, у којој ће бити нож, као и сва пратећа опрема.

"До сада су пацијенти морали у иностранство, а третман на том апарату коштао је минимум 20.000 евра. Сада ће моћи то да ураде овде, са здравственом књижицом, бесплатно", рекао је Лончар и подсетио да се поред тог центра налази и Центар за "гама" нож.

Министар је захвалио председнику Александру Вучићу на посети КЦС и подршци унапређењу српског здравства, као и на томе што, како је рекао, не живи у виртуелном свету и што се људима у здравству не обраћа преко друштвених мрежа, већ долази у посету, упознаје се са проблемима и ради све што може да помогне.

Лончар је додао да је обезбеђено и 1,6 милиона евра за обнову Ургентног центра, наводећи да је цреп на згради старији од 60 година, док је сама зграда из 1903. године.

Појаснио је да се у овој првој фази реконструкције обнавља фасада, мењају прозори и подови, тавански простор се адаптира у лекарске собе, док ће лекарске постати собе за пацијенте.

Директор КЦС-а Милика Ашанин истакао је да су Клинички центар Србије и Ургентни центар једине установе које никада током најопсежнијих радова, попут оних који се сада изводе, нису затворили своја врата за пацијенте.

Навео је да је осим радова на изградњи Центра за "икс" нож и обнови фасаде Ургентног центра, завршена интензивна нега "шок Б" УЦ, као и одељење Хирургије 2, при крају су радови на Нефрологији који ће бити делови Центра за трансплантацију органа у КЦС.

Поред тога, очекује се почетак радова на обнови Гинеколошко-акушерске клинике КЦС, као и на Неурохируршкој клиници, уз потписивање уговора за реконструкцију Клиничког центра.

Председник Вучић је захвалио министру Златибору Лончару, државном секретару др Владимиру Ђукићу, као и директору Клиничког центра Милики Ашанину на напорима које улажу у унапређење српског здравства.

Шта је "икс" нож? 

У изградњу Центра за "икс" нож у КЦС и набавку опреме уложено је 800 милиона динара.

Предност "икс" ножа је то што је врло прецизан, и што се током интервенција на кичми тим ножем избегава оштећење кичмене мождине.

Апарат може да се примени на туморе свих локализација, који су величине пет до шест центиметара.

Овим апаратом може да се да већа доза зрачења него код класичне радиотерапије, па се период зрачења са три или четири недеље скраћује на само једну.

"Икс" нож омогућава прецизније зрачење самог тумора уз поштеду здравог ткива коју обични линеарни акцелератори не могу постићи.

Омогућава и пласирање веће дневне дозе што повећава ефикасност самог зрачења, смањује број болничких дана за пет до шест пута, омогућава контролу прецизности на освнову скенера, а не обичног рендген снимка, а контрола се може вршити и током самог зрачења.

"Икс" нож омогућава да већи број пацијената буде третиран у току једног дана са једнаком или већом прецизношћу него што то може да уради било који други апарат за стереотаксично зрачење целог тела.

Побољшава квалитет живота болесника који се лече радиотерапијом и омогућава прецизно зрачење и оних тумора који су превише велики за гама нож.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво