Документа за породиљску надокнаду обезбеђиваће држава

Примена Закона о финансијској подршци породици с децом осим новчане помоћи значи и поједностављене процедуре за остваривања права на породиљско одсуство. То је био и један од захтева акције "Питајте када", коју су 2012. организовали Налед и РТС. Прве породиљске надокнаде остварене на овај начин биће исплаћене у августу.

Оригинална документа и фотокопије, изводи и уговори, укупно 86 документа било је потребно само да би се остварило право на породиљску надокнаду.

"Постоји огроман број докумената која се прикупљају када трудница иде на боловање, или на пример – парови који се суочавају са стерилитетом пролазе дуге процедуре које подразумевају гомилу документације. Tако да очекујемо да ће ово бити корак да се све дигитализује", каже Јасмина Михњак са портала Бебац.

Папирологију за породиљско боловање убудуће ће аутоматски прибављати ресорно министарство о трошку буџета. У Наледу кажу да популационој политици иде на руку и раније измењен поступак за трудничко боловање.

"To je сада добра стимулација која јесте на линији напора државе да растерети послодавца бирократије и да охрабри рађање и пораст наталитета. Оно што и даље забрињава је остваривање других права, на дечји додатак, односно родитељски, упис у вртиће. То су и даље поступци на које добијамо доста примедби од стране наших чланова и родитеља", истиче извршна директорка Наледа Виолета Јовановић.

Прве надокнаде без бирократског оптерећења за породиље и њихове послодавце биће исплаћене 1. августа.

"Знали смо да ће бити измене и допуне закона, знали смо шта нас чека и имали смо обуку људи на локалу, била су 24 термина обука за њих. Прошли смо све. Не значи да неће бити проблема, верујем да ће бити, али да ће они бити само спорадични, али решаваћемо их – није то ништа спорно", каже министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Једна од замерки високообразованих жена са великим примањима, али и удружења која окупљају родитеље јесте то што је висина породиљских надокнада ограничена на три просечне зараде уместо на пет као што је био случај до 1. јула.

Тај лимит је био неопходан, објашњава министар, јер је било озбиљних злоупотреба – што за последицу има велики број судских поступака који се још воде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво