До правилне исхране деце кроз "Азбуку добрих навика"

Фондација "Новак Ђоковић" представила је пројекат "Азбука добрих навика", у којем су деца у предшколским установама сама узгајала воће и поврће, ради стицања здравих навика у исхрани. Прва фаза пројекта је завршена, а у наредној децу очекују посете локалним газдинствима са органском производњом.

У првој фази пилот-пројекта "Азбука добрих навика", која је трајала од марта до јуна, кроз програм едукације прошло је око 150 деце узраста пет и шест година у предшколским установама у Београду, Свилајнцу и Убу, саопштила је Фондација "Новак Ђоковић".

Како се додаје, предшколци су три месеца у оквиру радионица са родитељима, васпитачима и запосленима у овим установама учили о значају и начинима балансиране исхране, кроз њима близак свет нових открића, истраживања и креативности.

Осим теоријско-едукативног дела, у оквиру "Азбуке добрих навика" малишани су имали прилику да стечено знање примене и учествују и у процесу подизања сопствених башти, које функционишу по принципима органске пољопривреде.

"Од самог почетка деца су учествовала у свим фазама - од формирања баште са органским земљиштем, садње, праћења раста, до радионица на којима су са родитељима спремали и пробали јела од поврћа убраног у башти", навела је Радмила Аранђеловић, директорка Предшколске установе Раковица.

Башта вртића "Канаринац" на Канаревом брду, у којој деца сама узгајају јагоде, грашак, кромпир, блитву и зелену салату, једна је од ретких у Београду у којој се воће и поврће гаји по принципима органске пољопривреде, истиче Фондација.

"Окупили смо тим сачињен од стручњака из 'Батута' и Удружења дијетететичара-нутрициониста, као и едукатора и волонтера, како бисмо пружили подршку напорима институција да предшколске установе буду прва степеница учења и здравих навика које деца стичу", рекла је Маја Кремић, руководилац одељења за донаторске програме Фондације "Новак Ђоковић".

Имајући у виду да квалитет прехрамбених навика свих категорија становништва из године у годину опада, Фондација кроз овај пројекат жели да подигне свест о важности уравнотежене исхране у предшколском узрасту, додала је Кремићева.

Посета газдинствима у другој фази пројекта

У другој половини пројекта, децу која негују баште у својим вртићима очекују посете локалним газдинствима са органском производњом.

Деца ће имати прилику да прошире своје истраживање природних процеса и да виде како то функционише у великим органским екосистемима.

Према последњем истраживању Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", Србија из године у годину бележи пораст броја гојазне деце, а само 50 одсто њих свакодневно конзумира воће и поврће, наводи се у саопштењу.

Значајан допринос "Азбуци добрих навика" дала је и Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, у оквиру пројекта Немачко-српске развојне сарадње, Развој приватног сектора у Србији (ПСД), која је подржала све фазе програма.

"Већ дужи низ година се у оквиру Немачко-српске развојне сарадње подржава развој одрживе пољопривреде", истакла је Тања Цупаћ из ГИЗ-а.

Поред ГИЗ-а и "Батута", у креирању и спровођењу пројекта учествује и Весна Зечевић из Удружења дијететичара-нутрициониста, и организација "Serbia Organica", а пројекат је подржало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво