Тужиоци: Неопходна даља расправа о амандманима

Поводом мишљења Венецијанске комисије о Нацрту уставних амандмана у области правосуђа, Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца сматра да је неопходно наставити јавну расправу како би се у размени аргумената, пронашла најбоља решења за будући Устав.

Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца је у саопштењу констатовало да је мишљење Венецијанске комисије у складу са примедбама које је Удружење истицало током јавне расправе, уз сличну или исту аргументацију.

Удружење тужилаца наводи да је Комисија критиковала решење по коме је избор јавних тужилаца поверен Народној скупштини, док је у односу на избор Врховног јавног тужиоца у Народној скупштини навела да избор не сме бити поверен простој скупштинској већини, како је предложено Нацртом амандмана.

"Јасно је истакнуто да решење, по коме би јавни тужиоци били одговорни Народној скупштини, није дозвољено", тумачи Удружење тужилаца.

Даље додаје да је у мишљењу Комисије у односу на предложени положај јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца описана забринутост за хијерархијски однос јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца и указано на неопходност развоја механизама интерне независности од хијерархијског утицаја.

У погледу састава и избора чланова Високог савета тужилаца, Комисија је констатовала да предложени састав Савета није одговарајући и да је у супротности са идејом да треба да изражава плурализам мишљења, који води јачању кредибилитета и поверења грађана у систем.

Министарство правде Србије је након годину дана јавне расправе, саставило Нацрт амандмана на Устав и у априлу га проследило Венецијанској комисији на мишљење.

Она је у понедељак објавила своје мишљење у коме је подржала нова решења уз низ сугестија за њихово кориговање и унапређење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво