Уколико мењате факултет плаћате школарину!

Ових дана у току је пријављивање за упис на факултете. Студенти који су о трошку државе завршили неки од факултета или су га напустили, а при том су били на буџету, немају право да у истом статусу упишу други факултет, без обзира како су положили пријемни. Та новина у Закону о високом образовању многе је изненадила.

После сваке погрешне одлуке, плаћамо. У случају факултета и дословно. Након две године на Вишој електротехничкој школи, решила је да се опроба на психологији. Ипак, на пријави је сазнала с обзиром да је већ била на буџету - прву годину мораће да плати.

"Нисам знала, нисам имала појма да то тако функционише. Изненадила сам се, одушевила сам се ето иронично", каже Мина Максимовић.

А непријатно изненађење било је, кажу, на једном факултету за велики број кандидата. Иако је од примене новог закона прошло више од седам месеци, промена је затекла будуће бруцоше, али и неке факултете.

"Закон о високом образовању усвојен је прошлог октобра и онда у складу са тим пише да један кандидат, студент не може да студира и да користи буџетски статус на истом нивоу студија, на истом степену студија. Само прву годину не могу да буду поново на буџету, а касније ако стекну то право, они нормално прелазе на буџет", каже Нада Ковачевић, проректор за наставу Београдског универзитета.

Такав систем студирања је, кажу надлежни, фер јер пружа шансу већем броју студената да студирају о трошку државе.

"Студенти који су студирали на буџету и нису остварили 48 поена кредита, онда су се већ крајем године исписивали и поново долазили на пријемни испит. И то је њихово право. Али онда су кроз пријемни испит опет остварили буџетски статус, па мислим онда то није коректно према другима", каже проректор Нада Ковачевић.

У појединим богатијим земљама студенти могу да студирају и по 10 или 15 година и завршавају по два или три факултета о трошку државе, у другима, опет све се плаћа. Код нас, свакако, добра вест је да школарине на београдским факултетима углавном остају исте, једино је повећана на Математичком факултету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво