У којим државама грађанима Србије не треба путно осигурање?

Пред пут у иностранство многи беспотребно уплаћују осигурање за државе са којима имамо споразум. Тако у Црну Гору, Хрватску, Бугарску, Турску, Италију на море наши грађани могу и без трошкова за путно осигурање, док је за Грчку и Шпанију ипак потребно.

Без додатне полисе, само са потврдом о здравственом осигурању наши грађани могу да путују у 20 земаља с којима Србија има потписане споразуме о здравственом осигурању. Ипак, већина грађана се, из незнања или необавештености, окреће полисама приватног осигурања.

У одређеним земљама грађанима Србије довољна је потврда Републичког фонда за здравствено осиурање. Потребан је двојезични образац, који се издаје на српском и енглеском језику.

"Потребно је да се наши осигураници јаве свом изабраном лекару, када говоримо о пунолетним грађанима. Да од њих добију потврду којом се потврђује да нису боловали од тежих акутних или хроничних болести у последњих 12 месеци. Након тога, са том потврдом одлазе у надлежну филијалу тј. испоставу РФЗО, где им лекарска комисија одобрава образац", каже Немања Великић, портпарол РФЗО.

За децу су потребне потврде изабраног педијатра и стоматолога. Када се образац преда у РФЗО, на добијање потврде се чека од пет до 10 дана, а уколико су у питању хитни случајеви, они се решавају у року од неколико сати.

"Потврда је потпуно бесплатна за све осигуранике РФЗО. Кажем осигуранике што значи да је неопходно да они имају редовно уплаћене доприносе за здравствено осигурање", истиче Немања Великић.

Искуство оних који су ово осигурање користили у Црној Гори показује да је са том потврдом неопходно отићи у надлежни завод, где добијете потврду која заправо представља здравствени картон.

Бесплатним путним осигурањем у иностранству су обезбеђене хитне медицинске услуге, које уколико немате осигурање могу коштати и по неколико стотина евра. Услугу је у прошлој години искористило око 60.000 људи, а око милион наших суграђана у току године путује у иностранство.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво