Устоличен епископ осечкопољски и барањски Херувим

У Даљу је данас устоличен нови епископ осечкопољски и барањски Херувим. Свету архијерејску литургију у цркви светог великомученика Димитрија на којој је устоличен нови владика служио је патријарх српски Иринеј.

Новоизабрани епископ Херувим рођен је 30. јула 1987. године у Вуковару. На крштењу је добио име Витомир. Након завршетка основне школе у Вуковару, са благословом тадашњег епископа осечкопољског и барањског Лукијана, уписао је Богословију Света три Јерарха у манастиру Крки, као члан друге послератне генерације ове обновљене школске установе Српске православне цркве.

У Крки, уз братију манастира и младе богослове провешће монах Херувим неколико година сад већ као професор Богословије и сабрат светиње.

Благословом Његовог преосвештенства епископа бачког и администратора Епархије осечкопољске и барањске господина Иринеја, 2017. године, игуман Херувим је био примљен у свезу клира епархије осечкопољске и барањске као настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице у Даљској Планини, и ту га је затекао избор за владику осечкопољског и барањског.
 

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, честитајући владици Херувиму устоличење, рекао је да је од своје обнове 1991. године ова епархија изложена константним искушењима.

"У последњем рату епархија Осечкопољска и барањска претрпела је велика страдања. Уништено је или оштећено више од 60 црквених објеката", рекао је Линта, наводећи да су у највећој мери обновљени захваљујући напорима покојног владике Лукијана, монаштва и свештенства.

"Велика је радост што је на чело ове епархије постављен епископ Херувим који је постао и најмлађи владика у историји СПЦ. Он је рођен у Вуковару и сигурно има посебан сензибилитет према свом родном крају. У матици Србији увек ће имати подршку у напорима да наша црква опстане, а српски народ остане на својим вековним огњиштима", навео је Линта у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво