Проблем неплодности има 400.000 парова у Србији

Србија је осма у свету по негативном наталитету који бележи већ четири деценије. По породици има мање од једног и по детета, а неопходно је најмање троје за просту репродукцију. Ипак има и добрих вести – у првом кварталу ове године рођено је више беба него у истом периоду прошле.

У жељи да постану родитељи, на трибину коју је организовало Удружење "Наша Аска", а под називом "За здравије и бројније потомство", дошао је пар који је освојио покушај бесплатне вантелесне оплодње у Клиници у Јевремовој улици у Београду.

Добили су и мале епрувете за срећу, а Драгану је том приликом за нос повукла и једна трудница.

Наду да постану родитељи у Србији има око 400.000 парова који се суочавају са проблемом неплодности.

Док се очекује да о трошку државе, или локалних самоуправа, буде повећан број бесплатних покушаја, и померена старосна граница, посланици ускоро расправљају о још једној важној подршци.

"Тиче се парова који су се већ остварили као родитељи након оваквих поступака, њима ће се дати могућност да добију бату или секу кроз другу финансијску подршку, дакле и други покушај ће за њих бити бесплатан, као и први, о трошку РФЗО-а, три покушаја до 42. године", рекла је др Славица Ђукић Дејановић, министарка задужена за популациону политику и демографију.

Директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС, проф. др Александар Стефановић, рекао је да тај закон прецизира и област замрзавања полних ћелија, ткива, ембриона. "По том закону се проширује круг лица која могу да учествују у биомедицински потпомогнутом поступку. Према новом закону, могуће је и даривање ћелија, ембриона", навео је др Стефановић.

У другој половини јуна, у Скупштини ће се расправљати и о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици.

Између осталог, тај закон доноси финансијску подршку за свако треће и четврто дете до 10. године живота, до друге године за свако друго дете, а од првог јула, свака беба која дође на свет добија једнократну помоћ од 100.000 динара.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво