Завршен пројекат "1.500", војска добила белгијске јуришне пушке

Војска Србије добила је 740 јуришних пушака белгијске производње СКАР-Л, чиме је завршен пројекат "1.500 – Српски војник 21. века". То је део програма опремања Војске Србије започетог пре две године са циљем да се унапреде њене оперативне и функционалне способности.

Помоћник министра одбране Ненад Милорадовић рекао је за РТС да је белгијска јуришна пушка СКАР-Л која је пре два дана стигла у магацине Војске Србије, набављена по налогу специјалних јединица и Генералштаба и да представља једну од најбољих пушка те намене у свету.

"Њоме су опремљене специјалне јединице САД, Британије, Немачке, Француске и многих других земаља. Ту пушку производи чувена фабрика ФМ из Херстала која има 120 година традиције", навео је Милорадовић.

Како је истакао, на испоруку пушке се чекало дуго због три штрајка у фабрици у последњих годину и нешто дана, као и због проблема са издавањем извозне дозволе између Владе Валоније и централне владе.

Говорећи о пројекту "1.500", Милорадовић је рекао да је набављено 26 различитих група наоружања – најсавременијих пушака, пиштоља, нишанских система, ронилачке, пењачке, падобранске опреме.

Додао је да је набављено и више стотина термовизијских и опто-електронских система којима је удесетостручена способност војске да ноћу уочава циљеве на одређеним координатама.

На питање шта подразумева пројекат "1.500 плус", Милорадовић је рекао да је реч о опремању осталих пешадијских јединица Војске Србије сличним оружјем домаће производње.

"То су модуларна Заставина пушка 'м-17' која користи нови револуцинарни метак 6,5 мм, нови Телеоптикови нишани, нове снајперске пушке и возила, као и роботизоване платформе 'мали милош', 'лазар' и наша, домаћа опто-извиђака и електронска опрема", навео је Милорадовић.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво