Сезонцима ће ићи стаж, имаће осигурање у случају повреде на раду

На српским њивама и воћњацима ради око 300.000 људи – на црно без пријава и икаквих права. То би требало да промени нови Закон о сезонским радницима који би наредног месеца требало да уђе у скупштинску процедуру. Примењиваће се пола године по усвајању, што значи да ће и ове сезоне, сезонци радити по старом уз веру у поштење газде да испоштује договорено.

Десетине хиљада људи из свих крајева Србије сваког лета стигне у ужичке малињаке. Раде у просеку по месец дана, а уз дневнице с газдом се договоре да добију смештај и храну. Неки вид осигурања има тек сваки двадесети. Уз нови закон положај би требало да им буде бољи.

"Ићи ће им стаж, имаће здравствено осигурање у случају повреда на раду, дакле не комплетно здравствено осигурање, него у случају да се повреде на раду, што је у пословима у пољопривреди често. До сада није био случај да људи који раде на њиви касније имају право да то претворе у пензију. На овај начин ће моћи", указује Тиса Чаушевић из Наледа.

Нови прописи су неопходни али примена неће бити лака, кажу упућени. Много је недоумица, посебно око електронског пријављивања сезонаца – преко апликације на мобилном телефону или компјутеру.

"Ми и даље немамо пољопривредна газдинства која могу активно тако да ураде електронску пријаву, врло мали је број таквих, тако да се морају ангажовати још неке структуре које ће да доведу то до краја", сматра Божо Јоковић из Опште земљорадничке задруге "Агро еко воће Ариље".

"Шта да радимо с човеком који је дошао да бере малине, а узео је годишњи одмор? Он има пензионо и социјално, је ли тако? Шта да ради са странцима, имаш људи из Босне, страних држављана, имаш људи из Македоније", пита Драган Богдановић из Удружења малинара "Виламет Спас" из Ариља.

Сличне дилеме имају и омладинске задруге.

"Носилац пољопривредног газдинства има могућност да са тим радницима склапа усмени уговор тако да ту постоји могућност малверзације, заправо непримењивања закона. Остављена је још једна клаузула, ако је неко члан тог домаћинства, ако је рођак, комшија и не ради за накнаду односно не ради за новац, онда постоји могућност да се њему не обрачунавају неки доприноси", објашњава Славица Станојчић из Омладинске задруге "Младост Ужице".

Кад закон ступи на снагу његову примену у хиљадама домаћинстава контролисаће пореска, пољопривредна и инспекција рада. Од тога ужичке малинаре много више брине то што последњих година не могу да нађу довољно сезонских радника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво