Годишњица акције "Бљесак"

Навршавају се 23 године од акције "Бљесак", у којој је 1. и 2. маја 1995. године убијено или нестало 283 Срба и протерано око 15.000, за шта још нико није одговарао.

Против Срба у Западној Славонији кренуло је више од 16.000 припадника хрватских оружаних снага, наводи у саопштењу Документационо-информациони центар "Веритас".

"Снаге УН, које су на време биле упозорене од хрватских генерала, тада су се повукле, препуштајући народ на милост и немилост агресору", додаје се у саопштењу.

Народ Западне Славоније кренуо је у егзодус према Републици Српској, а на путу према "мосту спаса" до реке Саве сустизале су их – авионске бомбе, маљутке из хеликоптера, топовске гранате и снајперски меци, подаци су тог центра.

Око 1.450 припадника Српске војске Крајине је заробљено, већина на превару уз помоћ снага УН, тврди се у саопштењу "Веритаса".

Хрватски судови су осудили велики број заробљених Срба, а неколико десетина заробљеника прошло је вишегодишње тортуре у злогласној "Лори" у Сплиту.

"Цивили који нису напустили своја огњишта смештени су у логоре, а за то време православни храмови и српска имања су опљачкана и уништена. Ускоро су и они, уз помоћ снага УН и хуманитарних организација, превезени у РС и Србију, а од њих се у Хрватску вратило тек око 1.500", наведено је у саопштењу.

Хрватски генерали – Петар Стипетић, Лука Џанко, Маријан Марековић, Младен Круљац и бригадир Стјепан Гашљевић, који су извели акцију "Бљесак", још су на слободи,

Пред националним правосуђима Хрватске, Србије и БиХ покренуто је неколико кривичних поступака за злочине над Србима, који су завршени или су још у преткривичној или истражној фази.

С друге стране, на загребачком Жупанијском суду у току је суђење у одсуству Милану Мартићу и Милану Челекетићу, тадашњем председнику РСК и команданту Српске војске Крајине због "осветничког ракетирања хрватских градова" након акције "Бљесак", саопштио је "Веритас".

У Цркви Светог Марка у Београду парастос за погинуле у хрватској војној акцији "Бљесак" служио је протојереј Јован Благојевић.

Парастосу је присуствовао председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, који оцењује да је операција "Бљесак" завршни чин етничког чишћења Срба из западне Славоније. Организатор парастоса је Удружење породица несталих и погинулих лица "Суза". 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво