Шабић: Уредба ЕУ – симбол отпора задирању у приватност

У организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности данас је у Београду почела дводневна Међународна конференција на тему "Опште уредбе ЕУ о заштити података о личности (ГДПР)".

Конференцију је отворио повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић који је поручио да је општа уредба ЕУ о заштити података, која ће почети да се примењује од 25. маја у земљама чланицама Уније, "дуго очекиван симбол отпора тренду задирања у приватност, који изгледа застрашујуће".

"После дуго времена појављује се документ који је реакција на све то што се дешавало са забрињавајућим задирањем у приватност човека", рекао је Шабић.

Додао је да се тим документом успоставља нови стандард за заштиту података и нов квалитет за заштиту личности, коју је Србија покушала да прати али, како додаје, не довољно брзо.

"Што се Србије тиче, уредбу не дочекујемо спремни и како ваља. Доста времена је потрошено, а да нису обезбеђене ни елементарне претпоставке које би нас у тој трци учинили колико-толико квалитетним", рекао је Шабић и додао да је потпуно јасно да ће та уредба бити потпуно релевантна за грађане Србије и поготово за привредне субјекте.

"Сви они који имају идеју да раде на европском тржишту било шта, да се баве маркетингом, истраживањем..., какве год пословне амбиције имали, треба да знају да ЕУ има инструменте којима ће да обезбеди примену стандарда, па и санкција", рекао је повереник.

Истакао је да се тренутно живи у атмосфери где се угрожавање права на приватност не доживљава као тежак деликт.

Имамо право на приватност

Конференција се организује уз помоћ Норвешке, а у име те земље обратио се амбасадор Арне Санес Бјорнстад, који је навео да је данас потребно посебно водити рачуна о безбедносним службама и како избећи услове који помажу развоју тоталитарног односа послодаваца према запосленима.

"Ми сви желимо да заштитимо своје животе, имамо право на приватност, не морамо обавештавати нашу Владу или послодавца где смо и шта радимо, али ако одете негде на пут и одете на бензинску пумпу, самим тим што плаћате кредитном картицом, све то може да буде преузето, објављено и да постане јавно", рекао је Бјорнстад.

Додао је да то јесте један вид демократије, али да нико не жели да лични подаци буду искоришћени, те да не треба заборавити да друштвене мреже немају граница и да користе податке корисника.

"Постоје и прописи који се примењују против тога и веома је важно да ви користите све те прописе на националном нивоу, али и на нивоу ЕУ, како би заштитили своје податке", навео је Бјорнстад.

"Уредба ствара услове за даљи привредни развој" 

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио је рекао да су глобализација и размена података нешто што се на нивоу ЕУ тежило у прошлости, али да је данас потребна уредба, која има за циљ да се контролишу осетљиве информације које грађани размењују.

"Истовремено, уредба ствара услове за даљи привредни развој који је у овом моменту реформи у Србији заиста значајан. Уредба треба да стандардизује правила заштите података у вашој земљи и она уноси одређена стриктна правила на која начин ће се обрађивати лични подаци", казао је Орицио.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчић-Штамцар навела је да се данас, у време савремене комуникације, информације деле на разне начине путем интернета, али да разне могуће злоупотребе наводе на то да се води рачуна о приватности и о начинима на које се користе лични подаци.

"Заштита приватности и наших података је једно од основних права у ЕУ и ова уредба о заштити података о личности ће помоћи да се створи веће поверење. Гледамо и како да побољшамо заштиту података у Србији, што је повезано са поглављима 23 и 24, а што је повезано са општим напретком Србије у процесу преговора о приступању", рекла је Норчић-Штамцар.

Ирина Сахакијан Ветер, заменица шефа Канцеларије Савета Европе у Београду истакла је да се лични подаци користе, сакупљају и обрађују, јер су постали кључно средство у доношењу одлука, те да је одговарајућа заштита података "неопходна за функционисање демократског друштва".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво