Промена презимена – незанемарљива ставка у кућном буџету

Да би после удаје променила презиме или после развода вратила девојачко, жена у Србији мора да издвоји позамашну суму новца. Промена докумената је скупа, а скупо је и напорно и вишедневно обилажење шалтера.

За најосновнија документа новопеченој супрузи је потребно минимално десетак хиљада динара. Када након уписа у књигу венчаних узме Извод из матичне књиге и Уверење о држављанству за нову личну карту даће 1.154 динара а за нови пасош 3.600 динара, док промена возачке дозволе кошта 1.546 динара. 

Најјефтинији је упис промена презимена у радној књижици и то кошта 400 динара. 

"Документација је исцрпна, али по мени највећи проблем је што чак ни то није стандард већ у једној општини је ово, а у другој се тражи још нешто, зависи ко вас је дочекао. Новац који се плати да би се извадила сва та документација је у ствари најмања ставка. Много већа ставка је изгубљено време", каже Анђела Игњачевић из Београда.

Према закону, лична документа замењују се у року од 15 дана од настанка промене. У пракси мало је оних који се придржавају тог правила. Уколико не путују и није им потребан пасош, жене ту обавезу одлажу и по неколико година.

"А и за тих 15 дана чак и да имате добру вољу тешко је да ћете ту сву папирологију завршити", додаје Игњачевићева.

Прибављање извода, мада смо постали власници чипованих личних докумената, а од 2016. године постоји и систем е-управе, за многе је и даље компликовано.

"Ми смо умрежени само у размени тих докумената. И оно што нам је заједничко за ту е-управу је да можемо да искомуницирамо онлајн, да могу да се закажу, да се поднесу захтеви и да се закаже израда докумената. Мада то није коначно решење еуправе јер се умрежавају велики системи још увек", каже напомиње Вукица Максимовић, матичар Mатичног подручја Палилула.

Међутим, разлози због којих се жене одлуче да задрже девојачко презиме нису само економски.

Жене задржавају своје презиме углавном због научних радова, истраживачких, академских које су радиле у земљи и иностранству, због изграђене каријере пре брака, препознатљивости колега сарадника.

У неким земљама право на промену презимена је уређено законом, па се у Белгији нпр. забрањује промена презимена, док је у Холандији женама допуштено да узму мужевљево презиме само у одређеним ситуацијама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво