"Негујмо српски језик"

Задатак сваке културне политике је да сачува наслеђено и очувано преда будућој генерацији. Зато Министартсво културе и информисања посвећује велику пажњу питању ћирилице, од уградње мера њене заштите у нацрт 10-годшње стратегије културног развоја, преко акције "Негујмо српски језик", до предлога измена и допуна Закона о писму, који би ускоро требало да се нађе пред посланицима.

Порука Ђуре Даничића упућена српској омладини. Плакати акције "Негујмо српски језик". Постери културног блага које чувају наше установе културе. Изложба књига. Све то смештено је у специфичном изложбеном простору - холовима Министарства културе, министарства које је питање неговања српског језика поставило као једну од битних тема наше културне политике. Отуда и нови програми.

"Она ће бити тема Вуковог сабора и дечијег Вуковог сабора. Биће представљења и на Светском конгресу слависта у Београду крајем августа ове године, што је најзначајнији скуп те врсте у свету", каже министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Ништа мање није битно питање очувања ћирилице, опомињу филолози. Измене закона очекују се у Скупштини пре лета.

Вељко Брборић са Катедре за српски језик Филолошког факултета у Београду указује да је ћирилица потиснута и маргинализована.

"Нови закон не предвиђа забрану латинице, него је реч о афирмацији ћирилице као примарног,  основног српског писма. На крају треба видети шта о томе пише и у Уставу Републике Србије", каже Брборић.

И културни центи у инстранству имају зачајну улогу у очувању језика и културе. Тренутно имамо само један, у Паризу. За месец дана биће отворен и у Пекингу.

То је први велики корак да Србија после 40 година добије Културни центар у једној од најважнијих светских престоница. Наша намера је да после Кине наредни центар буде отворен у Москви, Берлину, а наша је жеља и у Трсту", каже министар културе.

Треба водити рачуна и о старим рукописним књигама. Тако се са отварањем Народног музеја на Видовдан 28. јуна и једна од најзначајнијих књига у Срба, "Мирослављево јеванђеље" враћа кући, односно у музеј где је годинама и била чувана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво