Општине слива Велике Мораве и горњег Дунава заједно против природних непогода

У Скупштини Београда је потписан протокол о сарадњи градова и општина дуж слива Велике Мораве и слива горњег Дунава – Банатски водотоци у циљу смањења ризика и превенције последица елементарних непогода.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и начелник Сектора за ванредне ситуације у МУП-у Предраг Марић су подржали такав начин удруживања и поручили да је, захваљујући разним активностима на том пољу, Србија сада много спремнија да се избори са ванредним ситуацијама у односу на 2014. када су нас задесиле велике поплаве.

Протокол су потписали Министарство државне управе и локалне самоуправе, Канцеларија за управљање јавним улагањима, Стална конференција градова и општина, УНДП и Град Београд.

Протоколе о сарадњи су потписали градоначници и представници 12 општина и градова дуж слива Велике Мораве – Крагујевца, Јагодине, Пожаревца, Баточине, Раче, Велике Плане, Смедеревске Паланке, Жабара, Параћина, Свилајнца, Варварина и Ћићевца.

Протоколе о сарадњи су потписали и представници 19 локалних самоуправа у сливу горњег Дунава – Банатски водотоци: Аде, Алибунара, Беле Цркве, Вршца, Житишта, Зрењанина, Кањиже, Кикинде, Ковачице, Ковина, Нове Црње, Новог Бечеја, Новог Кнежевца, Опова, Панчева, Пландишта, Сенте, Сечња и Чоке.

Ружић је рекао да су нас катастрофалне поплаве 2014. и 2016. године натерале да се суочимо са неспремношћу за такве ванредне ситуације, као и да разумемо последицу неинвестирања у одбрамбене капацитете.

Рекао је да се, ипак, показало колико смо сналажљив и упоран народ.

"Изашли смо одлучни да ћемо наредне ванредне ситуације, изазване елементраним непогодама дочекати спремнији и започети заједно активности на отклањању узрока климатских промена на локалном нивоу", навео је.

Ружић је рекао да је данашњим потписивањем поменутих протокола отворена нова страница одрживог развоја Србије.

Навео је да је држава од 2014. била уз локалне самоуправе и заједно са њима усвајала научене лекције и да смо уз озбиљну подршку донатора и програма УНДП изградили "систем са којим партиципирамо и повезујемо се са територијама и земљама у окружењу преко пројекта СЕЕ УРБАН, јер природне катастрофе не познају административне и државне границе".

Ружић је поручио да ће бити направљен одговарајући законски оквир за ту сарадњу дуж сливова, а посебно у погледу располагања људским и финансијским ресурсима за међуопштинску сарадњу.

"Добили смо локалне шампионе смањења ризика од катастрофа", истакао је Ружић и захвалио на помоћи СКГО, ЕУ, УНДП и Организацији за храну и пољопривреду при УН и Светској банци.

Марић: Научили смо лекције из 2014. године

Предраг Марић је рекао да после дуго година Сектор за ванредне ситуације није више сам у тој причи и да МУП подржава иницијативу удруживања општина.

"Мислим да смо научили лекције из 2014. и спремни смо ове године да отворимо потпуно ново поглавље у тој области са три нова закона, а то су Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, Закон о добровољном ватрогаству и Закон о критичној инфраструктури".

Истиче да Сектор улази у фазу квалитетног опремања и унапређења рада, са циљем да се претвори у модерну европску службу, као и да постоји подршка Владе и министра полиције Небојше Стефановића.

"Сада много више комуницирамо и договарамо се и много смо јачи у годинама које долазе", нагласио је.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић је рекао да су ти протоколи историјски документ и да је веома важно окупити градове и општине, који треба да са општинског нивоа дају сигнал влади да су општине прве које су изложене ризицима и на удару.

Рекао је је Град Београд усвојио неколико важних докумената и спроводи важне пројекте, на пример за доградњу система за рано узбуњивање и обавештавање, што би требало у току ове године да се заврши.

Према његовим речима, на 117 локација у Београду су постављене сирене односно систем за узбуњивање и обавештавање, а студијом је предвиђено да буду на 317 и друго.

Заменика директора Канцеларији за јавна улагања Сандра Недељковић је рекла да општине и градови треба да буду спремни да пруже први одговор у ванредним ситуацијама, јер ако то не ураде онда ни државни органи на националном нивоу то не могу да ураде.

Истакла је и да се брзим реаговањем са локала доста смањује штета, као и да се, и када нема елементарних непогода, мора константно радити на превенцији и улагати.

Председница СКГО Душанка Голубовић је рекла да се очекује да ће се кроз међуопштинску сарадњу обезбедити боље услуге грађанима и привреди.

Она је подсетила да је прошле године 25 општина закључило протоколе о сарадњи и да ове године треба направити и институционални оквир.

УНДП: Јединствена и важна иницијатива

СКГО очекује да ће се у наредном периоду удружити и општине у сливу доњег Дунава и горњег Дунава - Бачке воде, као и на дринском сливу.

Заменица сталне представнице УНДП у Србији Стелиана Надера је рекла да та организација подржава ту иницијативу и удруживање општина.

"Ово је јединствена и важна иницијатива која је потекла од локалних самоуправа, зарад јачања у ризичним ситуацијама", рекла је.

На свечаности је обележена и годишњица потписивања протокола о сарадњи градова и општина слива Западне Мораве и слива Колубаре и представљени резултати те иницијативе, реализоване са идејом смањења ризика и превенције последица елементарних непогода.

Циљ овакве сарадње градова и општина је да се на бази смерница важних међународних и националних стратешких докумената створи институционални оквир за заједничко деловање локалних самоуправа за ефикасније превентивно деловање и отклањање елементарних непогода на локалном нивоу и ефикаснијем управљању ризиком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво