Мозаик у Храму Светог Саве – круна радова на украшавању

Потврда вишевековног пријатељства два народа – руског и српског, који повезује и православна вера, јесте и израда мозаика у централној куполи Храма Светог Саве на Врачару. Мозаик је рађен је под руководством академика Николаја Мухина који је стигао из Москве.

Један од највећих пројеката мозаичког декорисања криволинијског простора у свету, реализовао је уметнички колектив Руске академије уметности. Николај Мухин поносан је на дело уметника два пријатељска народа.

"Рад на мозаику у куполи храма Светог Саве је завршен успешно. Радосни смо што смо оправдали очекивања ктитора пројекта – 'Гаспромњефта' и координатора, као и Руске академије уметности. Захвални смо свим људима који су нам помогли учешћем на реализацији овог грандиозног пројекта", рекао је уметник Николај Мухин.

Духовни простор храма оплемењен је сценом "Вазнесења Господњег" у мозаику на висини од седамдесет метара. Урађен је техникама рановизантијског, српског и староруског монументалног сликарства.

"Сведоци смо тога да је мозаик завршен по плану и да је скинута она конструкција која је била и коју су наши инжењери пројектовали, који су стручно и веома ефикасно обезбедили ту конструкцију да би се могао поставити мозаик који је био предвиђен. Ми сада ако Бог да очекујемо да се ови радови наставе прво у олтарском делу, а затим и у целом Храму. Ово јесте прилика да се захвалимо руском народу, то јесте велики дар који радује и који нас храбри, али не смемо заборавити огромне прилоге нашег верног народа", каже др Саво Б. Јовић, главни секретар Синода СПЦ. 

Фигура Исуса Христа висине је четрнаест метара. Ту су и ликови Богородице и арханђела Михајла и Гаврила, као и дванаест апостола.

"Највећи утисак је значај овог пројекта за Српску православну цркву, за све православне у свету. То је благодарност и главна мотивација на изради мозаика за украшавање овог величанственог храма", истиче Николај Мухин. 

Они који су ових дана ушли у Храм Светог Саве не крију одушевљење.

"Специфично је урађено и мислим да треба сви да дођу да погледају. Највише ми се свиђају ликови који су у рађени у мозаику и контраст који је приказан преко боја", каже Кристина Петровић из Чачка. 

"Ја мислим да је ово круна свега што може да се види у овом Храму сада, а и у будуће. Поготову оно горе, ја сам био и у Јерусалиму на Христовом гробу, али овако нешто не постоји", наводи Драгољуб Јакшић из Београда.

Очекује се да ће Светосавска лавра, духовно огледало српског народа, заблистати у пуном сјају, на јубилеј осамсто година самосталности Српске православне цркве, 2019. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво