Kолико су чисти канали за одводњавање?

Прошле су скоро четири године од великих поплава које су задесиле Србију. Тада се поставило питање превенције – од изградње до чишћења канала за одводњавање. РТС је проверавао колико су канали функционални и да ли смо научили лекције.

Најмања киша покаже колики је значај канала за одводњавање у Војводини, а то се ових дана види и на пашњаку поред Жабља. Редован рок за прочишћавање канала је пет до седам година.

Док чекају багер често се претворе у мини депоније, што је, сматра Миле Зарин, пољопривредник из села Јаша Томић, највећи проблем.

"Те канале смо ми пољопривредници из немара ранијих година, али и сада, довели у ситуацију да нису у функцији, јер смо у њих бацали све и свашта. Не кажем да су други, него сви заједно", каже Зарин.

У Војводини има 20.000 километара канала, а чисте се према приоритету. Процена је да овде годишње за те радове треба 3,6 милијарди динара, али новца је увек недовољно.

"Оно што ми успемо да обезбедимо кроз средства буџетског Фонда за воде, то је трећина потребних средстава. А кроз додатне програме преко закупа државног земљишта успемо још да подупремо то са двадесетак одсто – тако да је функционалност каналске мреже у сваком тренутку око 50 одсто", каже директор ЈВП Воде Војводине Славко Врмџић.

У Водопривредном центру Морава, јужно од Саве и Дунава одржавају 750 километрара каналске мреже, а уз то припремају и документацију за радове на подручју око Пожаревца, Чачка и Тополе, на локацијама важним за ратаре и воћаре.

"Да би пољопривреда била високог интензитета, мора прво мелиорационо да се уреди земљиште, да се уреде канали за одводњавање, који наравно у условима без воде служе и као канали за наводњавање", рекао је директор ВДЦ "Морава" Драгољуб Миљојковић.

Водопривредна предузећа наводе да би се локалне самоуправе озбиљније морале укључити у финансирање чишћења канала.

Шабац је, на пример, 2015. и 2016. финансирао чишћење 100 километара канала у селима, а, на пример, у Лучанима је саниран бујични водоток Бјелице која се последњих година изливала девет пута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво