Шарчевић: Ухватили смо корак са светом

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је поводом школске славе Светог Саве посетио Трећу београдску гимназију на Врачару, где је изразио уверење да је Србија у области образовања ухватила корак са светом.

Младен Шарчевић је честитао школску славу ученицима, студентима, професорима, деканима и директорима који данас славе Светог Саву и говорећи о значају Светосавља рекао да је највећи значај духовност која мора да се негује.

"То је оно што ми зовемо васпитање, грађење личности, то су оне моралне, људске вредности, које већ вековима преносе наши преци. Све друго је надградња. Када имате једног доброг човека, добру личност, човека посвећеног моралним вредностима, лако ћете га образовати и учинити успешним у животу", рекао је Шарчевић.

Министар је навео да је много тога учињено на унапређењу образовања, да следи још промена, али да верује да је Србија, када је реч о образовању, ухватила корак са развијеним светом.

Додао је да је реформа гимназија била нужна те да је Министарство урадило огроман посао по том питању и направило стратегију за период до 2030. године у коју су унете многе промене јер, како је објаснио досадашња гимназија није дала онај резултат која се ранијим стратегијама очекивала.

"До 2020. године бисмо требали да дођемо до квоте да 40 посто свих средњошколаца буде гимназијски образовано да бисмо повећали квоту високо образованих људи у Србији, али се ту десило да је примат преузела средња стручна школа и онда нисмо добили ни квалитет", навео је Шарчевић.

Додао је да је проблем био у неатрактивности гимназија код ђака, који су се изјаснили Министарству да је оно што замерају тим школама то да сви све уче на исти начин те да немају прилику да од прве године уче нешто друго.

Трећа београдска гимназија једна од најстаријих

Домаћин славе, председник градске општине Врачар Милан Недељковић, истакао је да му је велика част што је домаћин у Трећој београдској гимназији, која је чувена и по томе што је једна од најстаријих гимназија, основана 1859. године.

"Ова Гимназија је значајна и по ученицима који су стицали знање у овој Гимназији, као што су Момо Капор, Борислав Пекић и други. Овде су и чувени академици и професори предавали, Јосиф Панчић, Живојин Мишић, Стеван Сремац", рекао је Недељковић.

Додао је да је величина ове Гимназије и у томе што пружа свеобухватно знање.

"Образовање приоритет Београда"

Обележавању Савиндана у Трећој београдској гимназији присуствовали су и министар здравља Златибор Лончар и секретар за образовање и дечју заштиту Града Београда Славко Гак, који је поручио да ће образовање увек бити приоритет Града Београда.

Гак је истакао да је ово година када фокус остаје на капиталним инвестицијама како у школама тако и у вртићима и додао да ће се ове године наставити реконструкције, санације и адаптације школа, што је започето прошле године потпуном обновом две школе у Гроцкој.

"Ове године имамо спремних 13 пројеката вредности 170 милиона динара, а почињемо и пројекат обнове фасада јер желимо да нам школе буду и лепе", рекао је Гак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво