Међународни дан сећања на жртве Холокауста

Данас се обележава Међународи дан сећања на жртве Холокауста. Установљен је 2005. године, а подсећа на дан када је ослобођен концентрациони логор Аушвиц где је умрло више од милион затвореника, углавном у гасним коморама током Другог светског рата. Сећање на жртве логора Јасеновац обележено је изложбом у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Међународни дан сећања на милионе жртава Холокауста током Другог светског рата је 27. јануар.

На тај дан 1945. године, јединице совјетске армије ослободиле су највећи нацистички концентрациони логор Аушвиц са 7.500 затвореника. У борбама, живот је изгубио 231 совјетски војник.

У логору Аушвиц, проширеном у комплекс Аушвиц Биркенау, страдао је, према подацима Државног музеја логора, најмање 1,1 милион људи, углавном пољских и европских Јевреја, али и Рома, Пољака, заробљених војника совјетске Црвене армије и припадника других народа.

Порука која се шаље је да памтимо и не заборављамо, истиче рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел.

"Једно је памтити, друго не заборавити. То значи да ово увек може да се деси свакоме. Морамо генерације да учимо ономе што се дешавало. Зло је увек присутно, сваког дана, и борба против зла сваког дана мора да се обнови", навео је рабин.

Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић рекао је да се данас треба сетити свих жртава, невиних људи који су убијани систематски само зато што су другачији и што је нечији болесни ум проценио да их треба уништити.

"Не смемо никада заборавити шта су били у стању да ураде људи људима, шта је највеће зло 20. века, нацизам, покушао уништење целог једног народа", истакао је Омеровић у изјави за јавност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво