Спремају се нова правила за давање крви

Ово је последња година у којој ће се трансфузија и давање крви обављати по важећим правилима – спремају се, наиме, измене које би целу област требало да централизују и да обезбеде довољне залихе крви.

Када је недавно откривено да је пацијенткиња у Новом Саду трансфузијом примила крв заражену ХИВ-ом, сви су тражили одговор да ли је све урађено по правилима и да ли су та правила добра. Контрола крви биће строжа увођењем новог закона, али и тада, кажу надлежни, постојаће ризици, јер одређене инфекције некада не могу одмах да се открију, иако постоје у организму.

"Институт ће бити установа у којој ће се додатно тестирати, радиће се такозвано надтестирање, које подразумева нови начин тестирања који није био присутан до сада у Србији а који ће подићи ниво сигурности, мада је и до сада крв била сигурна као у Немачкој, Америци, Француској", каже в. д. директора Института за трансфузију крви Србије др Градимир Богдановић.

Ризици од нестанка залиха, међутим, требало би да буду смањени.

"Институт за тансфузију крви прикупља план акција давања крви од мањих центара какви су Завод за трансфузију крви Војводина, заводи у Нишу и Крагујевцу и онда се на националном нивоу заједно са Црвеним крстом и Службом за трансфузију прави план акција давања крви", каже др Нада Васиљевић из Управе за биомедицину Министарства здравља.

Директорка Управе за биомедицину др Весна Ракоњац указује да ће постојати "једна следљивост" и да ће се јасно знати ко ће шта радити. "Посебно се радујем што ће коначно лекари који се баве клиничком трансфузијом бити у могућности да се у потпуности посвете пацијентима", рекла је др Ракоњац.

У сваком тренутку ће се знати и ко је када дао крв. То ће омогућити да се боље прате залихе, али и здравствено стање давалаца.

"Тако ћемо тим јединственим информационим системом, који је предвиђен овим законом имати тачан број давања крви и добровољних давалаца крви", наводи др Нада Васиљевић.

Као и до сада крв ће моћи да да свако ко је здрав, има од 18 до 65 година и више од 50 килограма. Мушкарци на свака три месеца, а жене на свака четири месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво