Улице без имена и куће без броја постају прошлост

До краја године улице без имена и броја требало би да постану прошлост, а три милиона грађана Србије да добије прецизну адресу. Прошлогодишњом уредбом о изменама адресног регистра предвиђено је и да власници објеката који нису легализовани имају право на кућни број. О трошку државе званична имена добиће улице у Лозници, а за исти пројекат, како сазнаје РТС, заинтересовани су Врњачка Бања, Алексинац и Нови Пазар.

У насељу у коме се својевремено изгубило и "Гуглово" возило, за адресу се питају само искусни поштари. Ни за њих није увек једноставно да у Калуђерици испоруче пошиљку. Посебно када у време годишњих одмора на терен изађу млађе колеге.

Рајко Симић, поштар у београдском насељу Калуђерица, каже да колеге обучавају, оставе им број како би их позвали у случају да не могу да се снађу.

"Проблем је јер се бројеви не слажу, има и дуплих бројева. Налазимо их по презимену пошто ми, колеге, знамо где је која кућа", истиче Рајко. 

У Србији, од 73.000 улица, готово 27.000 нема званично име. Пошта за њих користи своје интерне називе. А у Кусатку, осим улица без имена и кућа без броја, испоруке компликује и 200 особа са истим именом и презименом. То није и једина адресна недоумица.

"Посебан проблем су идентични називи улица у већим градским местима. Тако на територији Београда имамо 33 београдске улице, 19 авалских и 17 првомајских", каже Срђан Јовановић, директор Функције поштанске мреже.

У Лозници ће о трошку државе бити решене бар оне безимене. Од фебруара добијају табле са именом. А држава ће финансирати и постављање табли с бројевима на куће 10.000 мештана.

"У току је процедура набавке с именима табли које ће бити постављене на почетку и крају свих 678 улица које нису имале имена. Реч је о 1.376 табли, тиме заокружујемо прву фазу пројекта. У другој треба спровести јавну набавку и тада ћемо набавити и поставити плочице с кућним бројевима", каже члан Градског већа Лознице Дејан Сталовић.

У другим местима такса за кућни број је појефтинила са 5.400 на 2.700 динара. Промена адресе значи и промену у документима. У Републичком геодетском заводу кажу да ту неће бити додатних трошкова.

"Сви који имају чиповане личне карте, за њих је промена адресе бесплатна, само треба да се обрате надлежном МУП-у, и поднесу захтев. Они без чиповане личне карте плаћају израду обрасца, то не морају одмах већ по истеку рока важења свих докумената", каже Весна Протулипац из Републичког геодетског завода.

Адресни регистар предуслов је за функционисање и одређених електронских сервиса. Могао би да погура Србију на Дуинг бизнис листи Светске банке.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво