У 2017. посао за 1.106 лекара, урађено 90 трансплантација

Од почетка године у здравственим установама у Србији запослено је око 3.000 здравствених радника, од чега 1.106 лекара, а у истом периоду урађено је 90 трансплантација органа.

За младе лекаре, али и трансплантиране пацијенте организован је свечани пријем у Палати Србија, који су им приредили председница Владе Ана Брнабић и министар здравља Златибор Лончар.

Иако се овде редовно организују свечаности и пријеми, овај простор је био претесан да прими све којима је у овој у години испуњена и највећа жеља. Више од 1.000 новозапослених лекара из Србије, заједно са пацијентима чији су животи продужени захваљујући трансплантацији. 

Премијерка Брнабић, обраћајући се младим лекарима, рекла је да су изабрали најхуманији позив, да Србија рачуна на њих и да они могу да рачунају на Србију.

Подсетила је да ће од 1. јануара плате лекара бити повећане за десет одсто, што, како је рекла, "није мало, али није ни довољно".

"Трудићемо се да одржимо фискалну дисциплину, да бисмо могли и следеће године да вам дамо оно што сте заслужили, да вам дамо још један разлог да останете у Србији", поручила је Брнабићева.

Она је додала да су важни и услови у којима раде здравствени радници, те да је Влада радила на обнови болница, домова здравља, клиничких центара.

Отворен је, како каже, Клинички центар Ниш, а предстоји реконструкција клиничких центара у Београду, Новом Саду и Крагујевцу.

"Има пуно критика, нисмо кренули од нуле, већ из дубоког минуса. Није се улагало у плате, опремање, одржавање, здравство, али сада се то мења, наставићемо да се бавимо тиме, јер је то најважније за све грађане Србије", нагласила је Ана Брнабић.

Говорећи о значају донорства, Брнабићева је рекла да је и сама потписала донорску картицу и позвала грађане Србије на тај чин, "јер тако показујемо колико смо као друштво развијени".

"Донорство је шанса за неке људе, када више нема шансе за нас", подвукла је председница Владе и додала да и компликоване трансплантације постају стандард у Србији.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је данас посебно поносан, јер је током године запослено 1.106 лекара и урађено 90 трансплантација органа.

Он је додао да је у последње три године, од 2014. године, запослено 8.800 медицинских радника и да је одобрено 5.500 специјализација. Нова радна места лекаре очекују и у 2018, али и веће плате.

Обнова објеката и набавка нове опреме, како каже Лончар, без здравствених радника ништа не значи.

"Отворили смо КЦ Ниш, реновирали болнице и домове здравља, набавили гама нож, сада сајбер, 15 акцелератора. Оно што ви сви знате, то нам ништа не би значило без вас, јер они сами од себе не могу да раде и не могу да помогну никоме", истиче Лончар. 

Министар Лончар је захвалио председнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић јер, како каже, без њихове помоћи, таквих резултата у здравству не би било. 

Докторка Ивана Гмизић, која је добила посао на Инфективној клиници КЦС, каже да су она и њене колеге одабрали најхуманији и најодговорнији посао и да су млади лекари нада и темељ српског здравства.

"Наравно да остајем, имам уписане и специјализацију и докторске студије, то је више него довољно да останем овде и даље", каже Гмизићева.  

Колегама поручује да вредно раде и непрекидно улажу у своје знање и вештине.

"Искористите то своје знање у племените циљеве, никад не заборавите своју улогу у циљу хуманости", истакла је Ивана Гмизић.

Владимир Милутиновић са Клинике за очне болести КЦС поручује да остаје у земљи. 

Бранислав Лекић са Клинике за дерматологију КЦС каже да је од малена знао да ће студирати медицину. 

"Када сам као мали посматрао лекаре, њихов посао, њихов однос према пацијентима, већ тада сам се одлучио да студирам медицину", напомиње Лекић. 

Ивана, Владимир и Бранислав, сви са просеком преко девет запослени су од јула. 

Пацијент Владимир Враголић, који је недавно добио ново срце, посебно је захвалио породици донора која је дала сагласност да се донирају органи, али и тиму лекара који су радили трансплантацију.

Кардиохирург Светозар Путник истакао је да Србија има стабилан трансплантациони програм, да су у тимове укључени лекари свих профила, те да пацијенти пошто добију орган имају квалитетнији живот.

У Србији је у години на измаку сагланост за трансплантацију дало 40 породица, захваљујући њиховом хуманом гесту, продужено је 90 живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво