Стара планина спремно чека туристе

Месец и по дана пре званичног почетка зимске туристичке сезоне, на Старој планини спремни су за домаће и стране госте, који су већ резервисали смештај. Санација свих прилазних путева до тог планинског центра на истоку Србије недавно је завшена, постављена је прва метеоролошка станица, а оно што недостаје, јесте снег.

Са новог ауто-пута ка истоку, до познатог скијалишта може се преко Пирота и Темске или кроз Сврљиг и Калну новим асфалтом до самих врхова Балкана. Оне који долазе из правца Књажевца чека 20 километара новог пута, са саобраћајном и турстичком сигнализацијом.

"Са задовљством можемо да видимо да се у куће оних чији су дедови давно напустили ова потпланиснка села сада враћају унуци који виде ту неку своју егзистенцију и траже своју животну шансу", каже Милан Ђокић, председник општине Књажевац.

Једини хотел на планини отворен је целе године. О њему сада брине држава. Лети је овде запослено 100 људи из краја, зими двоструко више.

"Летњу сезону смо завшили тако што смо направили најбоље могуће услове. Гости нас константно хвале, а ми смо направили 40 милиона динара добити. Идемо у зимску сезону где већ сада имамо резервисано за 700.000 евра.", каже Горан Караджић, директор Компаније СП Ризорт-хотел Стара планина.

Од Старе планине последњих година многи добро живе. Старе куће претварају се у гостионице, конаке, а ничу и етно села. Сврљижани, који су на путу ка Бабином Зубу, удружују се у туристичку задругу која им уз сточарство доноси добру зараду.

"Има људи који се по седам пута враћају код нас, чак су и презадовљни услугом јер је овде све домаћа храна и све природно. То је неке Београђане задржало који су дошли на два дана, остали су два месеца", каже Горан Васић, село Белоиње код Сврљига.

"Може да се сврати до Сврљишких планина, до пећина Самар и Преконошке, јер је то све на том делу пута. И ја очекујем да ће на овај начин Сврљиг да заживи, и да се развију сеоски и ловни туризам", каже Милија Милетић из општине Сврљиг.

Зимска туристичка сезона на Старој планини почеће наредног месеца када ће у рад бити пуштена гондола. Они који ће ове зиме до Старе планине, захваљујући новим, асфалтираним путевима могу преко Бабиног Зуба брже и безнедније. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво