"Слобода 2017" – приказ способности Војске Србије, "Стрижи" направили спектакл

На аеродрому у Батајници одржан је приказ "Слобода 2017" који представља централни догађај обележавања 73. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату. Грађани су видели више од 2.200 припадника Министарства одбране и Војске Србије, 130 различитих возила, 30 авиона и хеликоптера и нове војнике опремљене по "Пројекту 1.500". Руска акро-група "Стрижи" одушевила посетиоце.

Овде можете погледати цео приказ способности Војске Србије - "Слобода 2017"

14.10 – Одржана је церомонијална примопредаја "мигова 29" који су стигли из Русије. Вучић је захвалио председник Русије Владимиру Путину и министру Сергеју Шојгуу, коме је предао и један од шест парадних бодежа са серијским бројем "мигова".

14.00 – Председник Србије Александар Вучић рекао је да морамо да будемо јаки да бисмо били поштовани и да би се чула наша реч. "Циљ је да се роде и умру генерације које неће памтити рат и које ће мислити добро о себи не лоше о другима", истакао је Вучић.

13.55 – Заврешен динамички део приказа "Слобода 2017".

13.45 – После пешадијских ешалона наступили су моторизовани ешалони снага за реаговање Војске Србије.  

13.40 – Представљени војници опремљени по "Пројекту 1.500". Реч је о војницима са најсавременијим наоружањем и оптоелектронским посматрачким уређајима. 

13.35 – Налет авиона "миг 29" који се налазе у наоружању Војске Србије. Након тога следи демонстрациони скок падобранаца Војске Србије.

13.10 – Припадници акро-групе "Стрижи" из Русије са шест авиона "миг 29" изводе динамичан програм врхунске технике пилотирања. Неке делове програма приказују први пут ван граница Русије.

12.56 – Лети ешалон из састава ратног ваздухопловства Војске Србије. Приказани су авиони "супер галеб Г4", авиони "ласта 95", хеликоптери "газела", "гама", Ми-17 и Ми-8.

12.45 – Снајперски парови ликвидирају терористе испред објекта. Нападнути објекти где је главнина терористичке групе. Возило "милош" делује по објекту митраљезом и бацачем граната. Специјални тимови искрцавају се из хеликоптера Ми-8 техником "брзо спуштање" и неутралишу терористе. Извршена хитна медицинска евакуација хеликоптером Ми-17. Контролише се присутност радиолошких и хемијских контамината.

12.40 – Већ у ваздуху се формира борбени распоред. Падобранци при приземљењу заузимају положај за блокаду. Део терориста покушава да побегне. Ангажују се припадници "Кобри" који блокирају пут. Терористи су разоружани.  

12.35 – Војна полиција блокира реон извођења операције. Ангажују се снаге за хитно реаговање. Тридесет падобранаца искаче из авиона Ан-26 и изводи специјални десант.  

12.30 – Након неуспеха у ваздуху, групе терориста заузеле објекте по аеродрому. Ангажују се извиђачки капацитети са возилима БРДМ 2 и беспилотне летелице "орбитер мини".

12.25 – Авион се прегледа у случају да се у њему налази експлозив. Преглед се обавља уз помоћ специјално обучених паса. Пронађена је експлозивна направа коју техничари уклањају користећи специјалну опрему и одела. Извршена контролисана експлозија.

12.20 – Преговори са терористима у отетом авиону нису успели. Специјално обучени тимови користе цистерну за допуну горива као маску, прилазе авиону и заузимају положај за упад. Енергичном акцијом и противтерористичком тактиком ослобађају се таоци.  

12.15 – Као део вежбе, пилот једног ловца је искочио падобраном под претпоставком да му је авион оштећен. Хеликоптери крећу у операцију трагања и спасавања. Хеликоптер Ми-17 врши претрагу терена. Пилот је лоциран и евакуисан.

12.10 – Симулирана отмица авиона на међународној линији. Ловци "миг 29" пресрели авион с намером принудног приземљења. Након слетања почињу преговори са терористима.

12.00 – Почасна чета Гарде постројена у част председника Александра Вучића. Интонирана је химна "Боже правде". Председник дао знак да приказ може да почне.

11.50 – Све је спремно за почетак приказа "Слобода 2017". На аеродрому у Батајници окупило се много грађана. Временски услови су повољни. Грађани могу да виде и "мигове 29" који су недавно стигли из Русије.

Приказу "Слобода 2017" присуствовао је председник Александар Вучић и највише државно и војно руководство Србије, руски министар одбране Сергеј Шојгу, председник РС Милорад Додик, представници дипломатског кора. 

У Батајници је приказан део оперативних способности Војске Србије, а најатрактивнији део представљали су налети авијације. Српски војници представили су борбену спремност кроз различите сегменте који углавном подразумевају решавање различитих талачких ситуација, противтерористичке борбе.

Централни део био је приказ нових војника који су опремљени по концепту "1.500", опремљених савременим личним наоружањем, заштитном опремом и извиђачким средствима.

Авијација је учествовала у делу приказа оспособљености Војске Србије, а у свечаном дефилеу на крају свечаности учествовало је 30 летелица – "мигови 29", авиони типа "орао", Г4 и "ласта", као и борбени хеликопрети.

"Мигови 29" који су недавно стигли из Русије, нису учествовати у летачком програму, али су били изложени за јавност, а у приказу је учествовала и једна од најпознатијих акро-група, руски "Стрижи".

Поред наоружања Војске Србије, којим су опремљене наше јединице, приказан је и део из производног програма домаће наменске индустрије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво