Строже казне за насилне возаче, граница за алкохол до 0,2 промила

Влада Србије требало би у четвртак да усвоји нови предлог Закона о безбедности саобраћаја. Биће смањене казне за мања прекорачења брзине и вожњу зауставном траком; продужиће се важење пробне возачке дозволе и смањити дозвољени ниво алкохола у крви. Предвиђене су и измене у вези са седиштем за децу, а биће кориговани и услови за обуку мотоциклиста и услови техничког прегледа возила.

Деца ће морати да се возе у седишту све док не достигну 135 центиметара висине. Биће дозвољено претицати преко пуне линије мотоцикла, трактора и радне машине.

Досадашња граница за дозвољени ниво алкохола у крви биће смањена и износиће 0,2 промила.

Измењене су и казне за возаче са већом количином алкохола у крви.

На пример, за онога ко буде имао више од два промила следи казна од 30 до 60 дана затвора, забрана вожње најмање девет месеци и губитак од 14 до 16 поена.

Мења се и систем регистације возила.

"Сви технички прегледи мораће да имају опрему за снимање која ће диреткно бити везана за МУП и где ће моћи да се прати процес регистрације, што ће смањити могућност да се, као што је била пракса, до сада возила региструју а не возе на технички преглед", рекао је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Прецизније је одређено шта је насилничка вожња, у њу ће спадати претицање преко пуне линије, проласци на црвено светло, прекорачење брзине – преко 90 километара на сат у насељу и 100 ван насеља.

За насилне возаче предвиђене су најстроже казне. Мотоциклисти се морају обучавати преко радио везе са инструктором, а кажњавање насилничке вожње важиће и за ову групу возача.

"Казне ће нароцито бити високе за вожњу на задњим точковима која ће бити окрактерисна као насилничка вожња. Могућност да настрадате у тој ситуцаији је 300 пута већа него када возите нормално мотор", каже Владимир Јефтић из Асоцијације за безбедност моторциклиста.

Велика новина је и што ће возачи који су тек положили возачки испит убудуће морати две године да користе пробну возачку дозволу и придржавају се свих мера које она предвиђа.

Казна за вожњу зауставном траком је смањена, а измењене су многе друге казне, попут оне за невезивање појаса. Казна за тај прекршај износиће 10.000 динара.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво