Од сутра на Копаоник по новој тарифи

Више новца за заштиту природе на Копаонику требало би да буде од сутра. Уз сагласност Владе Србије и ресорног министарства, на све три улазне капије у Национални парк почеће наплата еколошке таксе за моторна возила.

Капија која је већ четврт века симбол уласка у Национални парк "Копаоник", из правца Брзећа, полако мења свој лик и намену. Од понедељка биће наплатно место, а од већ наредне зиме, кажу, савремени инфо пункт на којем ће се еколошка такса плаћати електронски.

Рампе неће бити. Улазак ће, и то само у готовини, наплаћивати чувари заштићеног природног добра. У зависности од типа моторног возила дневна карта, са неограчиненим бројем улазака, биће од 150 динара, за путничке аутомобиле, до 1.000 динара за шлепере са приколицом. Мештане Бруса, Рашке и Лепосавића годишња карта коштаће 250 динара. 

Од еколошке таксе Национални парк планира 15 милиона динара прихода за годину дана. Са наменског рачуна средства ће вратити планини.

"Користиће се за уређење излетишта, уређење пешачких стаза, обележавање тих простора које наши гости треба да обиђу. Наравно и кроз делатности заштите и мониторинг у сфери флоре и фауне Копаоника", каже Бојан Миловановић, директор Националног парка "Копаоник".

Туристички радници из Брзећа и викенд насеља увођење таксе пред зимску сезону сматрају да није добро.

"Неће ниједан гост да дође да ми плати боравишну таксу, да ми плати пансион и да плати пут што ће да иде горе. Жичару су у Белој реци затворили", каже Михајло Костић, угоститељ из Брзећа.

"Тај додатни трошак за госте могу да поднесу и хотелијери, мислим да их то неће угрозити. Њихова понуда нису само смештајни капацитети него и искоришћеност овог простора у који њихови гости свакодневно долазе", каже Бојан Миловановић.

Од пет националних паркова еколошку накнаду уз "Копаоник" бира и "Фрушка Гора". 

"Тара", "Ђердап" и "Шар планина" то још увек не чине.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво