Одржана прва "Парада поноса" у Приштини

Прва "Парада поноса" у Приштини одржана је пред неколико стотина људи. Скуп, на коме је учествовао и косовски председник Хашим Тачи је подржало неколико десетина чланова ЛГБТ заједнице из Београда, Сарајева Скопља и иностранства.

Паради су присуствовали  и министарка за европске интеграције Дурата Хоџа, амбасадори Америке, Британије, јавља дописник РТС-а.

Шетњу припадника геј параде обезбеђивао је велики број припадника полиције након што су медији синоћ добили поруку у којој је учесницима ове манифестације прећено смрћу.

Парада је окончана на Тргу "Захир Пајазити" присутнима се обратио један од организатора рекавши да је у Приштини успешно одржан марш ЛГБТ заједнице на Косову.

"Велика је част да разговарам са вама. Ово је један од најсрећнијих тренутака. Данас смо успешно завршили Параду поноса на Косову. Овде подижемо свој глас да нас чујете не само ви, већ сви. Желимо да живимо срећно један поред другог. На овом свету има места за све", навео је организатор, пренео је портал Индексонлајн.

Напоменувши да не договори о емитовној љубави, организатор, чије се име не помиње, рекао је да ће се и убудуће ту окупљати да би ширили љубав.

Паради поноса је присуствовао председник Хашим Тачи који је поручио да су свим грађанима Косова загарантована једнака права.

"Овде сам да изразим подршку овој заједнице да потврдим да су на Косову све заједнице једнаке, да су држава и друштво Косова изграђени на принципима слободе и једнаких права свих заједница", рекао је Тачи.

Тачи је поручио да никоме неће дозволити да прети било ком појединцу или групи.

"Ценим свачију посвећеност људским правима и слободама да буду заштићени и поштовани. Данас би требало обратити пажњу на представнике заједнице, организаторе, а не на институције. Косовске институције подржавају и штите грађане у остваривању њихових права зајамчених Уставом и законима Косова ", рекао је Тачи.

Приштински медији примећују да је премијер Рамуш Харадинај одсуствовао због, како је саопштено из његовог кабинета, раније преузетих обавеза, те да Паради није присуствовао ни амбасадор САД Грег Делави, који је, иначе, подржава ЛГБТ заједницу на Косову.

Геј поворка је кренула нешто пре поднева са Трга Скендербег.

Учесници Параде поноса носили су препознатљиве заставе у бојама дуге и разнобојне балоне.

Они су носили и транспаренте на којима је писало: "То је она и она је човек", "Није све само црно-бело, свет има много боја". наводи Индексонлајн.

Прва геј манифестација у Приштини завршена је без инцидената, а одржана је уз повећане мере безбеднсти у свим деловима града, посебно око зграде косовске владе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво