Амбасада САД донирала опрему школи у Земуну

Основној школи "Бранко Пешић", коју су данас посетили министари Александар Вулин, Зоран Ђорђевић и амбасадор САД у Београду Кајл Скот уручене су на поклон две школске табле, два пројектора, шест лаптопова и 130 школских торби.

Опрему за све ђаке ове школе, међу којима је и 47 деце избеглица, углавном без пратње, је донирала амбсада САД, у оквиру пројекта "Подршка формалном образовном систему Србије у одговору на избегличку кризу".

Министар одбране и председник радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова Александар Вулин рекао је да су деца, упркос томе што највећи део њихових родитеља није поднео захтев за азил, уписана у школе.

"Докле год буду на нашој територији они могу да уче и могу да се припремају за будући живот", рекао је Вулин. Нагласио је да су сва избегла деца медицински збринута, вакцинисана и здрава, као и да се о њима води рачуна баш као што се води рачуна о нашој деци.

"Ми ћемо водити рачуна о здрављу и добробити свих људи који се налазе на нашем простору без обзира да ли су наши држављани или су дошли однекуд", појаснио је и додао да је то једини начин да буду сачувана и наша деца.

Подсетио је да се на територији Србије тренутно налази нешто мање од 4.000 миграната, да је највећи део њих збринут и да ће Влада Србије наставити одговорно понашање према мигрантима.

Кајл Скот сматра да је управо преко школовање, пут којим деца избеглице улазе у процес интеграције.

"У мојој земљи већ деценијама школе представљају најважнији део интеграције миграната и све оно што раде наставници и директори у таквим школама представља први и најважнији корак за децу која су прошла тешка времена", рекао је Скот.

Амбасадор је поручио српској деци да су она најважнија за укључивање у заједницу њихових другара из Авганистана, Пакистана, Сирије јер ће им дружење и пријатељство лакше помоћи да разумеју ново друштво и нову заједницу.

Скот је истовремено похвалио Србију због гостопримства према мигрантима, а Владу што је дозволила деци да похађају школу како би савладала српски језик и прикључила се заједници.

Министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић захвалио је Амбасади САД-а на великодушној донацији и указао да ће Влада Србије наставити са оваквим пројектима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво