Рашки историчари траже државни празник за Немањиће

Краљево слави осам векова од када је 1217. године Стефан Првовенчани од римског папе добио краљевску круну. Међународно државно и црквено признање, које су српска средњовековна држава и православна црква добиле, повод су да се из Краљева чује иницијатива да се државним празником ода пошта династији Немањића.

Стефан Првовенчани и Свети Сава су пре осам векова заједнички деловали и осамосталили средњовековну државу. Зато Друштво историчара Рашког округа предлаже да 7. октобар, дан упокојења првог немањићког краља, буде државни празник.

"Ценећи Сретење као празник државности новог века, да покажемо да смо присутни као европска цивилизација и европски народ који има квалитете и универзалне вредности које се цене до данашњег дана више од осам векова, а осам векова од оног званичног признања", каже председник Друштва историчара Рашког округа др Драгољуб Даниловић.

Седми октобар је Дан града Краљева када се одржава посебна седница локалне скупштине и додељују најзначајнија признања.

Иницијативу да се славље из града прошири на целу земљу подржавају и градски челници.

"С обзиром на то да држава Србија кроз званичне датуме не обележава ниједан дан из наше средњовековне историје, сматрам да је веома значајно да се 7. октобар уврсти у ред државних празника, као дан сећања на династију Немањића и на српску средњовековну државу", рекао је градоначелник Краљева Предраг Терзић.

Култ Стефана Првовенчаног, кажу историчари, осмислио је Свети Сава као део шире замисли оснивања светородне династије. Ипак, коначан облик тај култ добија тек у 17. веку.

"Ми не знамо тачан датум крунисања Првовенчаног као што ни његов култ није био ни близу тако моћан и тако зрачећи у самом средњем веку, у време његових наследника, као што је то несумњиво култ Светог Саве или култ његовог оца Светог Симеона", истиче проф. Смиља Марјановић Душанић са Филозофског факултета у Београду.

И друге државе чија државност сеже у средњи век, за националне празнике узимају догађаје из тог периода. Тако, на пример, Мађарска слави дан упокојења Светог Стефана, првог краља који је примио хришћанство.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво