Прва фаза oбновe парка Ушће готова до 20. октобра

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је радове на реконструкцији парка Ушће, између Бранковог моста и хотела "Југославије". Најавио је да ће прва фаза бити завршена до 20. октобра, када је планирано и отварање Музеја савремене уметности.

Синиша Мали је истакао да је ово један од најлепших, али и најзахтевнијих пројеката који су рађени у Београду и да ће се на простору од 88 хектара након завршетка радова наћи пет великих уређених стаза, игралишта, теретане на отвореном, места за концерте, изложбе, шетњу...

"Овај парк ће потпуно променити изглед овог дела Београда, постаће место где људи желе да долазе, што сада није случај. Овде је пуно зеленила и тако ће и остати, али ћемо уз природу сада имати и садржаје који ће испунити парк животом", навео је Мали.

Градоначелник је рекао да ће само ове године бити уложено више од 200 милиона динара у парк на Ушћу и да се завршетак свих радова очекује за две до три године.

"Ово је и највећи пројекат који ЈКП Градско зеленило ради од свог оснивања 1929. године. Следеће године нас очекује и постављање великог јарбола, изградња гондоле која ће повезивати Ушће са Калемегданом, постављање великог точка који ће бит још једна туристичка атракција. Не радимо ништа напамет, Јан Гел најпознатији светски архитекта креирао је пројекат по коме радимо", истакао је Мали.

Он је казао да ће парк, по узору на "Централ парк" у Њујорку и "Горки парк" у Москви, имати зоне - зону уметности, зоне Србија 1 и Србија 2, зону за забаву и друге.

"Реконструкција Савског моста који ће бити пешачки мост, изградња нове гондоле, све је то у склопу стратегије да спуштамо Београд на реке и да што већи број грађана проводи време на рекама. Они за то морају имати разлог, садржаје, услове и на томе радимо", рекао је Мали.

Он је додао да ће кеј остати недирнут, док се наредне године очекује усвајање правилника о раду сплавова на територији Београда.

"Ту каснимо, јер Закон о водама није био усвојен на време. Увешћемо ред у рад сплавова који ће морати да имају одговарајући систем безбедности, одржавања, али кеј остаје исти као део садржаја парка и овог дела града", закључио је Мали.

Како кажу из ЈКП "Зеленило-Београд", у новом парку биће пет примарних праваца односно стаза које ће парк делити на одговарајуће целине. Стазе ће се звати Покрет, Природа, Србија 1, Србија 2 и Уметност.

Све стазе ће бити ширине шест метара, осим стазе Уметност која ће бити широка осам метара и подржаваће садржаје на отвореном у функцији Музеја савремене уметности, попут галерије на отвореном.

Стаза Покрет пружаће се од раскрснице улица Трешњиног цвета и Булевара Николе Тесле до Земунског кеја, она ће водити до спортских садржаја и терена за мали фудбал, теретане на отвореном, саобраћајног полигона за децу.

Стазе Србија 1 и Србија 2 биће лево и десно од Палате Србија и биће намењене догађајима који ће промовисати српску културу, фолклор, гастрономију. У близини ових стаза биће постављене лежаљке за сунчање и други садржаји.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво