Шарчевић: Неће бити велике штете од штрајка, има простора за договор

Министар просвете Младен Шарчевић каже за РТС да ће доћи до договора око захтева просветних радника, као и да је то услов за даљу реформу образовног система. Оценио је да једнодневни штрајк упозорења Уније синдиката просветних радника Србије, који је најављен за 1. септембар, неће утицати на почетак школске године.

Шарчевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, нагласио да најављени штрајк упозорења неће пореметити процес рада и "неће бити нека велика штета".

"Овога пута неће бити нека велика штета, верујте ми, први септембар је петак, они у школи причају ко је где летовао и тај дан прође увек у неком више 'хепенингу', него раду", рекао је Шарчевић.

Упитан да ли је било могуће избећи штрајк он је рекао да у то не верује.

"У околностима у којима живимо и онога што је наталожено годинама вероватно не, јер статус колега је већ уназад годинама у некој најнижој тачки у односу на све друге кориснике буџетских средстава", рекао је Шарчевић.

Истакао да је важно постићи договор око захтева просветних радника.

"Доћи ће врло брзо до договора, јер то следи, то је неминовно, ми то морамо да радимо. Не можемо правити реформу образовања без статуса људи", нагласио је Шарчевић.

Указао да су зараде просветних радника 16 одсто испод републичког просека, као и да ће сигурно бити повећања.

Навео је да закон о запосленима у јавним службама највише доноси запосленима у просвети, јер доводи у раван висину плата.

"Тај закон управо просвети доноси највише, да не морају да се цењкају око цене рада, око статуса. Овај закон све доводи, према истим професијама, у исту раван", објаснио је Шарчевић и поновио да ће код сваког следећег повећања плата просвета имати више док се не изједначи са осталима.

Други аспект тог закона је вредновање према квалитетима рада, а министар напомиње да неће само директори школа то оцењивати, већ читав тим кроз разне механизме.

Указао је да озбиљна рационализација у просвети није рађена годинама, да ће сада уз отпремнине из система отићи 1.200 људи, да 900 има више од 65 година и имају услов за пензију, да има технолошких вишкова који не раде, примају плату и не желе да прихвате посао.

"Имамо сада у резерви 2.500 радних места. Имамо амортизер да ово урадимо честито. Мислим да су сви изјавили да виде неки план", нагласио је министар.

Говорећи о новинама за ђаке у новој школској години, министар каже да има много новина, пре свега, реформа наставног плана и програма.

Навео је да информатика постаје озбиљан предмет чији део ће бити програмирање, да техничко постаје занимљиво и да ће у оквиру тог предмета ђаци учити технологију и предузетништво, као и да се уводи здравствено васпитање.

Поред тога, дуално образовање наставља да се развија и следеће године обухватиће грађевинске и туристичко-угоститељске смерове, додао је министар.

"Постали смо занимљиви региону и интересују се каква решења смо ми увели", закључио је Шарчевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво