Михајловић: Музеј "Тесла" пројекат од националног значаја

Због важности коју Никола Тесла има за Србију, њене грађане, али и цео свет, потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је да ће Влади Србије упутити иницијативу да се изградња новог музеја посвећеног том светски признатом научнику прогласи пројектом од националног значаја.

Михајловићева, која председава Координационим телом за праћење изградње новог музеја "Никола Тесла" рекла је да ће Влада Србије преузети улогу инвеститора пројекта и да је на последњој седници овог Координационог тела донета одлука о вршењу инвеститорских права, те да ће музеј бити својина државе, саопштио је Кабинет потпредседнице Владе.

"Реализација овако значајног пројекта који би подразумевао изградњу јединственог културног и научно-истраживачког простора са централним објектом - новим музејом 'Никола Тесла' има национални значај и као такав природно је да буде у власништву државе која ће бити и инвеститор пројекта", изјавила је Михајловићева.

Она је подсетила да је у плану да се на простору марине "Дорћол" изгради центар који би у свом комплексу обухватао и пратеће садржаје попут центра за промоцију науке, центра за информационе технологије, центра за промоцију археолошких истраживања, потом центре за дигитализацију, роботику, микроелектронику, биоинжењеринг и друго.

"У питању је прототип нове генерације музеја који ће бити мултидисциплинаран и мултифункционалан, јер нам је идеја да створимо једну платформу која ће спајати науку, културу и уметност", додала је потпредседница Владе.

Михајловићева је рекла и да ће до 10. септембра бити дефинисани сви услови за почетак реализације пројекта изградње музеја.

"За две недеље имаћемо детаљно разрађен план даљих активности, дефинисане процедуре и решене имовинско-правне односе, јер наш циљ је да до краја године изаберемо инвеститора и започнемо изградњу овог важног пројекта", додала је Михајловићева.

Комплекс у оквиру ког ће бити изграђен нови музеј "Никола Тесла" са пропратним садржајима налази се на територији општине Стари град, у марини "Дорћол" и обухватиће простор од 4,5 хектара. У питању је историјско језгро Београда које треба оживети.

У оквиру те парцеле биће задржана и Термоелектрана "Снага и светлост" која је изграђена између 1930. и 1932. године, а 2013. одлуком Владе проглашена је спомеником културе.

Координационим телом за праћење изградње новог музеја "Никола Тесла" председава потпредседница Владе Зорана Михајловић, а чланови тела су: министар културе и информисања Владан Вукосављевић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић, градски менаџер града Београда Горан Весић, главни урбаниста града Београда Милутин Фолић, директор Републичке дирекције за имовину Јован Воркапић, в. д. директора Републичког геодетског завода Борко Драшковић, државни секретари и помоћници министра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво