Пооштрава се наплата еколошке таксе, формирају се посебни тимови

Држава је покренула управни поступак против 100 домаћих и страних предузећа јер не плаћају или дугују еколошку таксу и накнаде, потврђено је РТС-у у Министарству пољопривреде у чијој је надлежности донедавно био ресор заштите животне средине, али не износе детаље јер је жалбени поступак у току. Из новоформираног Министарства екологије поручују да пооштравају наплату тих дажбина и да за тај посао формирају посебне тимове.

Еколошке таксе и накнаде су законска обавеза за све загађиваче који емитују штетне супстанце, опасан и амбалажни отпад. На основу извештаја Агенције за заштиту животне средине, свим загађивачима од маја се шаљу решења о висини тих еколошких дажбина. Ресорни министар је категоричан у ставу да нико неће бити ослобођен те обавезе.

"Наравно да нисмо задовољни наплатом и зато планирамо посебан део Министарства који ће се бавити тим делом посла. Иза тога следе све ствари које се тичу поштовања закона и санкција", каже министар заштите животне средине Горан Триван.

Напомиње да ће Министарство разговарати са свим дужницима. "Прво треба да утврдимо ко су ти дужници", додаје Триван.

Прикупљена средства сливаће се у Зелени фонд. Европска комисија тражи да наша земља повећа средства за еколошке потребе и појача надзор њиховог трошења.

Мирослав Спасојевић, стручњак за заштиту животне средине, истиче да је наменско трошење средстава за решавање проблема у заштити животне средине једно од кључних питања.

"Треба увести контролу како се та средства користе. И то је било једно, доскора шкакљиво питање јер је, према информацијама Агенције за заштиту за животне средине, био значајан број оних који нису плаћали", каже Спасојевић.

Надлежни обећавају да ће и листе загађивача и сви подаци о стању животне средине и потрошњи новца бити доступни јавности.

"Ми немамо намеру да кријемо податке и било шта што се тиче животне средине. Кажем то због тога јер је сваки грађанин заинтересован за животну средину и стога сваки грађанин има право да зна у каквом је стању животна средина", наводи министар Триван.

Еколошке таксе и накнаде су обавезујуће у земљама Европске уније.

"Искуство држава које су приступиле Европској унији указују да за испуњавање услова само у области заштите животне средине треба издвојити 1,5 до 2,5 одсто БДП-а годишње", наглашава Јована Грујић из Центра за заштиту животне средине у Привредној комори Србије.

Прошле године, само од еколошких накнада, Србија је приходовала готово седам и по милијарди динара. Ове године се очекује више новца, јер је само у првој половини 2017, по истом основу, прикупљено више од пет милијарди динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво