Иницијатива за оцену уставности Закона о судијама и јавном тужилаштву

Удружење судијских и тужилачких помоћника (УСТП) Србије поднело је Уставном суду иницијативу за оцену уставности и законитости одредби Закона о јавном тужилаштву и Закона о судијама због, како наводе, дискриминације судијских и тужилачких помоћника приликом првог избора на правосудну функцију у односу на полазнике Правосудне академије, саопштило је удружење.

Реч је одредбама члана 77-а Закона о јавном тужилаштву и члана 45 Закона о судијама којима се, по оцени УСПТ-а, крши начело једнакости грађана, повређује Уставом зајемчено право на ступање на јавне функције под једнаким условима, ограничава надлежност Високог савета судства (ВСС) и Државног већа тужилаца (ДВТ), који као самостални и независни државни органи самостално утврђују предлог кандидата за први избор судија и заменика јавних тужилаца.

Председница удружења Јелена Гајић рекла је агенцији Бета да се иницијативом траже иста права и исти критеријуми приликом првог избора судија и јавних тужилаца, а не да предност приликом избора имају полазници Правосудне академије, као што је случај сада у односу на судијске и тужилачке помоћнике који раде 10-15 година.

"Немамо ништа против да било ко буде изабран, али на једнак начин и под једнаким условима", истакла је Јелена Гајић.

Удружење сматра да је неопходно да се што пре испита уставност оспорених одредаба и омогући ДВТ и ВСС да несметано спроводе своја овлашћења у поступку предлагања заменика јавних тужилаца и судија за први избор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво