Студеница међу манастирима европске културне баштине

Европски пројекат "Трансроманика", пре 10 година добио је титулу "Главни пут културе" Савета Европе. На том путу су Шпанија, Француска, Немачка, Италија и Србија. Као део заједничке европске културне баштине обилазе се Студеница, Сопоћани, Градац и Црква Светих апостола Петра и Павла. Све је више домаћих и страних гостију, а посебно велику посећеност бележи Студеница.

Студеница – свет изван нашег света. Заједно – бука овог времена и манастирски мир. Иако овде понекад ври као у кошници, ништа не ремети тишину простора и монашко тиховање. Сви гости су добродошли.

"Студеница је место које привлачи људе због много различитих разлога. Неко воли природу, неко воли древну културу, неко воли древне европске вредности, хришћанске вредности, неко долази да се моли Богу. Дакле, Студеница је место које сажима много разлога због којих људи желе да дођу. И људи који су дошли због једног разлога, онда заволе и оно због чега други долазе", каже отац Тихон, игуман манастира Студеница.

Од искона, све је ту у Студеници. Крштење, сада на реци Студеници. Три сестре и брат породице Рашковић из Александровца Жупског. Три студента и један основац. Одлучили су, крстиће се заједно, а где него у Студеници, где је лепше и благоугодније.

"Да буде овако дивно и величанствено, да буде нешто неуобичајено, да не буде обично крштење, него овако, посебно. Јер је и нама посебно", објашњава Катарина разлог зашто су дошли баш ту.

"Ово је прелепо и свакако једно искуство које ћемо памтити читавог живота", каже Ива.

Први пут су овде, каже Алекса и истиче да су желели да се крсте баш у Студеници.

"Овде је прелепо. Само је на почетку вода била хладна, али је после све било океј", рекла је Сташа.

Задужбина великог жупана Стефана Немање изазива дивљење декоративном обрадом фасаде, оставља без даха пред студеничким сликарством које плени једноставношћу, мирноћом, монументалношћу. Студеница достојанствено стари, подмлађујући се.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво