Поплаве у Западној Србији

Ђетиња поплавила делове Ужица. Пожега, Ариље, Чачак, Горњи Милановац и Лучани немају воду за пиће. Од сутра редовно водоснабдевање са Рзава. Влада најављује помоћ најугроженијима.

Река Ђетиња се повукла у своје корито, након што се излила синоћ, после кише која је у ужичком крају падала 15 сати. Потопљено је неколико кућа и ресторана поред бране у граду, као и доња зона у приградском насељу Турица, изнад Ужица. Најтежа ситуација је у Ариљу и Пожеги.

Пало је 56 литара воде по квадратном метру, која је дотицала брзином од 50 литара у секунди. Ђетиња је надошала за два сата, а куће на кеју нашле су се у води.

После уклањања опасности од изливања Ђетиње, у Ужицу и околним местима је ситуација под контролом. Формирана је комисија за утврђивање штете и одговорности.

Начелник Управе Министарства одбране за ванредне ситуације Милан Попадић рекао је да је постављено око 5.000 џакова са песком на обалама Ђетиње у Ужицу тако да су спречене веће последице поплаве.

Руководилац Градског штаба цивилне заштите у Ужицу Зоран Милојевић изјавио је да ће град свима који су претрпели материјалну штету помоћи средствима из буџета и највероватније републичким средствима, јер су проглашене ванредне мере од поплава.

Најтеже у Ариљу и Пожеги  

Пет општина Западне Србије, Чачак, Горњи Милановац, Лучани, Пожега и Ариље, у којима живи око 300.000 становника, од јутрос не добијају воду за пиће из система "Рзав". Река Рзав је у благом опадању.

Најтежа ситуација је у Ариљу и Пожеги. У Ариљу је евакуисано 30 становника из угрожених домаћинстава. Сви су смештени у објекат школе, где им је указана медицинска помоћ. 

Директор ЈП "Рзав" из Ариља Љубо Лазовић изјавио је да су отклоњени највећи кварови на систему оштећени у поплави. Вечерас је поново почео да фукционише водоводни систем "Рзав".

Фабрика за прераду воде ради готово нормално, а долазак воде очекује се сутра пре подне, рекао је Лазовић.

Пожешка општина прогласила је елементарну непогоду. У општини је поплављено 150 кућа, али се ниво река у поплављеном подручју не повећава, рекао је агенцији Бета председник општине Милован Мићовић. Ватрогасно-спасилачке екипе раде на евакуацији људи на угроженом подручју Пожеге где су се излиле реке Моравица и Морава.

Директор Здравственог центра у Чачку Момчило Спасић изјавио је да је чачанска болница без воде и да су обезбеђене две цистерне воде, посебно за одељење дијализе и хирургије. 

Велика штета у Новој Вароши, Пријепољу и Прибоју

После једнодневних киша бујице су причиниле велику штету у општинама Нова Варош, Пријепоље и Прибој, нарочито на путевима и стамбеним објектима.

Излиле су се реке Милешевка, Бистрица, Лим, Злошница, Кратовска река и велики број бујичарских потока због чега су без струје и пијаће воде остала многа насеља у том крају.

После вишечасовне борбе радника предузећа Путеви, спречен је озбиљнији прекид саобраћаја на магистралном путу према Црној Гори који је прошле ноћи био у прекиду готово шест сати. Саобраћај је нормализован, али се одвија отежано због наноса који су данас уклоњени.

У нововарошкој општини река Бистрица је поплавила мотел и рибњак Врело у Дражевићима, фабрику Златар-пласт и пилану Вихор.

У фабрици Златар-пласт је, према речима директора Мића Зорића, поплављен део погона и производња је обустављена.

У општини Пријепоље је река Милешевка на више места оштетила и поткопала пут према манастиру Милешева. Манастир је у ноћи између петка и суботе био у опасности од бујичарских река Милешевке и Косаћанке које су поплавиле део манастирске порте.

У општини Прибој, према речима председника општине Лазара Рвовића, највише штете је у насељу Рабреновац, али и на сеоским путевима.

Сва расположива механизација у овој општини ангажована је на уклањању наноса.

У овим општинама велики број домаћинстава је без струје, а почео је да се нормализује телефонски саобраћај у Пријепољу који је био знатно редукован због подземних вода.

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић изјвио је да је на путном правцу према Пазарској Бањи бујица однела део магистралног пута, који је у међувремену саниран, али да су и даље могућа оштећења, док је пут Нови Пазар-Тутин и даље у потпуном прекиду.

Градоначелник Новог Пазара, који је након обиласка критичних тачака у Новом Пазару обишао у Сјеницу, рекао је да "овај град личи на велико језеро".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво