Обележена годишњица киднаповања Срба у Ораховцу

У Великој Хочи и Београду обележено је страдање Срба и Рома, који су у јулу 1998. године отети у Општини Ораховац. Многи од њих и данас се воде као нестали, нестали.

Бисерки Шавелић из Ретимља пре 19 година отели су два брата.

Бисерки Шавелић из Ретимља пре 19 година отели су два брата.

"Узели су их из дворишта, из куће своје. Одвели их, једнога стрица ми убили ту у двориште. После тога они су га однели да га сахране горе. И Шиптари исто, они су били са њима и када су се вратили са гробља, све су поређали испод стреје и одвели су их на камионе и више ни трага ни гласа од њих", каже Бисерка Шавелић из Ретимља.

Највеће страдање Срба било је у селима Ретимље, Оптеруша, Зочиште И у самом Ораховцу. 

"Тада је киднаповано и у логоре одведено преко стотину српских и нешто ромских цивила, од којих се многи и данас налазе на листи несталих. А живот је изгубило њих 47-оро", каже представница породица несталих Наташа Шћепановић.

Укупно је са територије општине Ораховац, током 1998 и 1999 године према званичним подацима настрадало 85 људи.

Киднаповање у општини Ораховац је прво групно одвођење Срба током сукоба на Косову и Метохији 98 и 99 године. Из села Ретимље у једном дану отето је 14 мушкараца породице Костић. Отмице и егзекуције припадника Ослободилачке војске Косова према Србима настављене су годинама касније. Породице несталих истичу да егзекутори још нису откривени.

"Верујемо да ће Специјално тужилаштво поднети прве отужнице. Да ће препознати оне које ми знамо. Ми се са њима помирити нећемо. Сваке године и овде и на свим местима местима страдања Срба, говорићемо о злочинима", каже Вељко Одаловић, председник Комисије за расветљавање судбине несталих.

Парастосу и подсећању на 19 година од страдања Срба у општини Ораховац, присуствовали су мештани Велике Хоче, чланови породица киднапованих из Ораховца, Ретимља, Оптеруше, Зочишта.

Владу Србије представљали су председник Владине комисије за расветљавање судбине несталих Вељко Одаловић и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Слађана Марковић.

Исте поруке и са скупа у спомен соби несталим и настрадалим Србима у Београду, где је такође обележена годишњица киднаповања и убиства Срба и Рома у општини Ораховац. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво