Краљевчанин прикупио вредну колекцију докумената из 18. века

Миланко Јемуовић из Краљева, спојивши љубав према историји стечену у најранијој младости и своје касније уметничко опредељење, прикупио је веома вредну колекцију ретких докумената, рукописа и штампарских отисака из 18. века. За разлику од многих колекционара, који љубоморно чувају богатства својих збирки, он, а посебно у овој години у којој се обележава јубилеј Немањића, за будућа поколења публикује све вредности из свог поседа.

Када је као дете, слушајући од старијих предања о прошлости Србије стицао прва сазнања о историји, Миланко није ни сањао да ће то прерасти у својеврсну страст и жељу да постане део чувара српске баштине.

"Од старијих се нешто прихвати, нешто се чује, нешто се прича, онда то изазове радозналост, а код мене је то прерасло у неку колекционарску страст баш из разлога да бих то сачувао, да бих можда и ја, као ово сада, причао некоме другом о неким документима, о неким догађајима, а углавном о документима које треба сачувати за будућа времена", истиче Миланко.

Уз разгледнице, рукописе и књиге, највреднији део колекције су отисци српског бакрореза и дрвореза са оригиналних плоча из 18. века. Овакву збирку поседују само Матица српска и поједини музеји и библиотеке. Свест о њеној вредности определила је и крајње Миланкове намере.

"Управо мој циљ је, и на одређени начин сам себи дао задатак, да то популаришем. Да младим генерацијама и људима од струке и кога то интересује, прикажем све. Јер, моје дубоко уверење је да живот не почиње са нама, него да траје доста дуго и оставља поруке за будућност", поручује овај Краљевчанин.

Уз помоћ пријатеља, Миланко је до сада објавио публикације "Краљево на старим разгледницама", "Долина векова" и "Монографија манастира Жиче". Ових дана припрема слично издање и о Студеници, а у плану је и најобимнија публикација која би објединила слике, цртеже и документа о свим манастирима са подручја Космета, Србије, Црне горе, Македоније и Бугарске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво