Прва домаћа беспилотна летелица

У протеклих годину дана у наоружање Војске Србије уведено десет нових средстава, конструисаних у Војнотехничком институту. На 61. годишњицу Иститута полетела је прва домаћа мини беспилотна летелица "Врабац".

Три четвртине наоружања Војске Србије развијено је у Војнотехничком институту у Жаркову. Само у протеклих годину дана у наоружање Војске Србије уведено је десет нових средстава.

У години у којој ВТИ обележава 61. годишњицу постојања полетела је и прва домаћа мини беспилотна летелица конструисана у Институту. Тим од десет стручњака Војнотехничког института на констуисању беспилотна летелица радио је две године.

"То је летелица са популарним називом "Врабац". Остала је у ваздуху 22 минута. Она може да се користи за војне сврхе и велику примену налази у цивилству. У време катастрофа може да послужи за извиђање терена код поплава и пожара, надгледање далековода и контролу саобраћаја", наводи професор др Драгољуб Вујић, помоћник директора ВТИ.

Пуковник Миљко Ерић, начелник Сектора за електронске системе каже са је летелица је намењена за опремање Војске Србије, посебно специјалних јединица.

"Она треба да буде део јединственог командно-информационог система, на тактичком нивоу и као сензор треба да шаље слику тамо где се командује", истиче Ерић.

"Врабац" јефтинији од конкуренције

Летелелицу је произвео ваздухопловни завод "Мома Станојловић". У њен развој уложено је око 10 милиона динара и кад почне да се призводи биће јефтинија од страних.

"Та класа летелица је веома тражен производ. Наша војска је куповала недавно сличне летелице, а имаће сада прилику да се опрема летелицом сопствене производње. Мислим да ту лежи доста добар потенцијални успех", истиче Ненад Милорадовић из предузећа "Југоимпорт СДПР".

У највећој војној научно-истраживачкој установи у Србији протеклих шест деценија, развијено је и уведено у употребу око 1.500 средстава наоружања и војне опреме. Ове године започела је серијска производања авиона Ласта који се извози у Ирак.

"Ми нисмо земља, ни по научном ни по технолошком капацитету, која може да иде у корак са највећим светским силама на том плану, али у одређеним доменима наоружања и војних технологија колико толико држимо корак са најновијим достигнућима у свету", сматра војни аналитичар Мирослав Лазански.

Протекле године израђено је неколико прототипова даљински управљаних борбених система. У Војнотехничком институту кажу да би и данас уз помоћ државе могли да пројектују нови домаћи надзвучни авион, чији је пројекат због недостатка средстава обустављен пре две деценије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво