Ванредна ситуација у Пожеги и Ариљу

После јучерашњег јаког невремена и обилних киша у Пожеги је проглашена ванредна ситуација, рекао је заменик председника општине Владан Ковачевић. Ванредна ситуација проглашена је и у девет месних заједница општине Ариље. У Ивањици је олујно невреме синоћ нанело штету усевима и домаћинствима.

Одлуку о увођењу ванредне ситуације у Пожеги донео је Штаб за ванредне ситуације, пошто је комисија извршила увиђај на терену, јавља Бета.

За непуна два сата чак 60 литара кише сручило се на пожешки крај. 

Невреме је нанело велику штету, а грађани ће од понедељка моћи да Општини пријаве штету, да би је комисије процениле. Мештани кажу да су уништени кукуруз и пшеница, да нема траве.

Бујични потоци нанели су много камења и земље на путеве, а местимично су се излиле реке Ђетина и Лужница.

Вода је однела велики део усева и башти, многи путеви и куће су поплављени, али је већи део општине још синоћ добио струју.

Поплављени су многи домови, производне хале, а гром је изазвао пожар на три објекта.

Срећом нико није повређен, а ванредна ситуација полако се нормализује, отклањају се последице невремена.

Заменик председника општине Пожега Владан Ковачевић изјавио је да су у синоћном невремену најугроженији источни и западни делови општине, и то села Здравчићи, Врањани, Годовик, Речице и Расна, где су бујични потоци нанели велику штету на инфраструктури.

"У појединим селима као што су Роге и Речице на неколико места су однете читаве деонице асфалта и то морамо што пре санирати, јер у тим деловима су углавном старачка домаћинства", рекао је Ковачевић.

Додао је да је добио уверавања од надлежних из Електродистрибуције да ће до вечерас сва домаћинства добити електричну енергију и да су кварови на нисконапонској мрежи санирани, али да је у току поправка високонапонске.

"Ситуација је таква да нисмо у могућности да се сами изборимо са оволиком штетом, па ћемо бити принуђени да потражимо сами помоћ од Владе Републике Србије", рекао је Ковачевић.

Ванредна ситуација проглашена је и у девет месних заједница општине Ариље, а најтеже је у месној заједници Крушчица, Гривска, Северово, Радобуђа, Вигоште, Богојевићи, Латвица, Добраче и Трешњевица.

"Ванредна ситуација се проглашава због уништавања водоводне мреже и резервоара за пијаћу воду у појединим засеоцима, појаве клизишта, непроходности општинских и засеочких путева што је узроковало одсеченост од осталих делова опшине", рекао је председник општине Зоран Тодоровић, преноси Танјуг.

Додао је да постоји тешкоћа у снабдевању електричном енергијом.

Обилне падавине подигле су ниво бујичних потока који су носили све пред собом.

Невреме је оштетило бројне путеве, мостове, поплавило домаћинства.

Породица Миливојевић из Ариља се сећа поплаве из 1965. године, али не памте да је икада поплавни талас тако брзо нарастао чак четири метра.

Милан Миливојевић прича да је ниво воде нарастао за 15 минута и да је вода носила аутомобил.

Срећом бујица није однела власника и аутомобил. Екипе раде на отклањању последица невремена, а комисије су на терену како би се сагледале размере штете након олуја која је протутњала.

У Ивањици је синоћно олујно невреме, које је у вечерњим сатима захватило поједине делове општине, нанело штету пољопривредним усевима и домаћинствима која су поплављена због изливања бујичних потока, јавља дописник РТС-а.

Највише проблема имала су домаћинстава у селу Радаљево где је вода поплавила помоћне објекте, дворишта, подруме.

Са оближњих брда потоци су носили грање и отпад па су запушени канали довели до изливања велике количине воде, а оштећени су и сеоски мостови и прелази.

Вода се повукла, а мештани чисте домаћинства и уз помоћ механизације проширује се корито потока.

У Прибоју је јуче проглашена ванредна ситуација јер су обилне падавине проузроковале велику штету на две трећине територије те општине.

Највише је оштећена путна инфраструктура. Вода је однела три мања моста, оштетила локалне путеве, а у прекиду је био и регионални путни правац Прибој - Пљевља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво