"МУП неће толерисати дискриминацију и насиље према ЛГБТ особама"

Министарство унутрашњих послова брине о сигурности и безбедности ЛГБТ особа и реагује одмах на сваки позив, изјавила је државна секретарка МУП-а Србије Биљана Поповић Ивковић.

На обележавању Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије Биљана Поповић Ивковић је навела да Министарство унутрашњих послова интезивно ради на сваком случају.

"Када је МУП у питању, интезивно радимо на сваком случају и свако лице које је починило прекршај или кривично дело процесуирамо у сарадњи са надлежним тужилаштвом", рекла је Поповић Ивковић.

Прецизирала је да МУП неће толерисати насиље, мржњу, нити било који вид дискриминације према ЛГБТ популацији, али и према било којем другом грађанину.

"Применићемо стриктно законе Србије", истакла је државна секретарка МУП-а Србије.

Начелница Градске управе Сандра Пантелић је рекла да је Град Београд потписао Меморандум о сарадњи и да је један од седам градова који је приступио пројекту спречавања дискриминације против ЛГБТ популације.

"У марту смо организовали обуку где смо запосленима у Градској управи хтели да приближимо ЛГБТ популацију и да им омогућимо да на лакши начин помогну грађанима, припадницима те популације, да остваре своје права на лакши начин", рекла је Пантелићева.

Како је навела, идеја водиља за Град Београд је да сви грађани, ма колико да се разликују, имају право на једнак живот и једнаке услове у граду.

"Докле год се било ко од наших грађана буде осећао угроженим по било ком питању нећемо се сматрати слободним градом. Идеја је да Београд и даље настави да подржава и шири мисију коју смо започели ове године", истакла је начелница Градске управе.

Заменица јавног тужиоца првог Тужилаштва у Београду Данијела Јокановић је рекла да Тужилаштво као орган гоњења и превентивно и репресивно увек подржава овакве акције и да кроз своја поступања у сваком случају покушава да буде доследно у томе да заштити припаднике ЛГБТ популације.

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије, обележен је читањем различитих истинитих животних прича ЛГБТ особа у Скупштини града, а том приликом је оцењено да су хомофобија и трансфобија и даље присутни и да је сваки вид дискриминације ЛГБТ особа недопустив.

Животне приче читале су представнице различитих институција које су потписале Меморандум о сарадањи, а акцију је организовала Локална мрежа за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особа у Београду.

Меморандум о сарадњи потписало је више институција и организација са територије Београда - Градска управа, Градски центар за социјални рад, Више јавно тужилаштво, Национална служба за запошљавање, Полицијска управа Београда, Заштитник грађана, Завод за јавно здравље, као и невладине организације Гејтен ЛГБТ, Ас центар.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије установљен је са циљем да се доносиоци одлука, јавности и медијима укаже на потребу сузбијања насиља и дискриминације ЛГБТ особа, а обележава се у више од 120 земаља широм света. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво