Зашто Србија још нема национални СОС телефон за жртве насиља?

Међународни дан СОС телефона Србија дочекује без националног СОС телефона за подршку женама које су жртве насиља. На то указује коалиција 26 СОС телефона окупљена у Мрежу “Жене против насиља".

Прошле године СОС телефони зазвонили су 12.780 пута. Сваке године тај број расте за неколико стотина, кажу у Аутономном женском центру, чији СОС телефон ради већ 25 година.

Жене, жртве мушког насиља, на тај начин траже подршку и правне савете.

У овом тренутку у Србији има 26 СОС телефона у 18 градова, али недостаје један за који борба траје годинама – национални СОС телефон.

"Имамо озбиљну инфраструктуру за прављење националне СОС линије. Где је ситуација запела мораћемо да питамо Министарство рада и социјалних питања јер смо са њима водили преогворе претходне две године. Претпостављамо да је проблем финансирање. Према нашим прорачунима, око 200.000 динара годишње по општини је довољно, па не видимо разлог да се не определе средства из буџета", каже Александра Несторов из Аутономног женског центра.

Када позивају надлежне да формирају национални СОС телефон, из Центра наводе да Србија треба да испуни обавезу преузету потписивањем Конвенције Савета Европе против насиља према женама и обезбеди бесплатну услугу подршке.

"Ми смо направиле пројекат како би линија могла да функционише на бази постојећих ресурса. Заинтересовани су али у пракси ствари не иду даље", рекла је Александра Несторов.

Истакла је да је услуга звања бесплатна и непрестано доступна, као и да постоји у другим градовима у Европи и широм свеа. "Доступност је једна од основних какрактеристика, жене не морају да кажу ништа што не желе, могу да зову неограничен број пута", рекла је Несторова

Иза СОС телефона невладиних организација углавном седе волонтерке, жене које другим женама желе да помогну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво