Какви су критеријуми у приватним средњим школама

После скоро две и по деценије, од када је у Србији званично отворена прва приватна средња школа и даље су мишљења подељена – док неки сматрају да је упис у њих ствар престижа и гаранција за квалитетно образовање, други су уверени да су критеријуми у тим школама нижи него у државним и да се зато лакше завршавају.

Шта је иза врата приватних средњих школа, којих према подацима Министарства просвете у Србији има 35 – стручан кадар и квалитетан рад или супротно? О том питању не постоји сагласност чак ни у стручним круговима. Тачку на дилеме стављају надлежни.

"Ми у образовном систему Републике Србије заиста имамо приватне средње школе које су врхунске, као и државне школе које су врхунске, и имамо осредњи квалитет и једних и других", рекао је Александар Пајић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја.

У ресорном министарству кажу да је из неких приватних средњих школа лакши пут до страних универзитета. Додају да онима који одлуче да школовање наставе у Србији, закон даје једнаке шансе за упис на државне факултете. С друге стране, из појединих приватних школа поручују да њихове ђаке неретко дискриминише и сам систем. Доказ да је тако су и медаље са такмичења, које се, кажу, не вреднују на исти начин.

"На државном првенству из математике, физике, информатике и из српског језика освојили смо више од 100 награда. Успеси тих ученика нису довољно препознати у том смислу што законски немају права да конкуришу за стипендије које расписују разне организације, министарства, чак немају права ни да конкуришу за ученички дом", рекао је директор Рачунарске гимназије у Београду Бранислав Ђурђевац.

Родитељи који су спремни да издвоје и по неколико хиљада евра само за једну годину средње школе, не плаћају оцене, већ улажу у квалитетно образовање своје деце, поручују из приватних школа. Кажу, има случајева да се у њима падне на поправни, па чак и понавља година.

Иако је на челу државне школе, директор Математичке гимназије сматра да је квалитет рада у приватним средњим школама све бољи.

"Они вероватно имају могућности да боље плате наставнике јер нису везани овим ограничењима који важе у јавном сектору, па и у просвети. Такође, они имају мањи број ђака и одељења су им мања, па то даје могућност да боље и квалитетније раде", рекао је Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије

А какав је квалитет рада у државним средњим школама, проверава Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања. Нешто мало више од половине оних у којима су били, оценили су тројком, при чему је четворка највиша оцена. Уочили су и недостатке у раду.

"Велики проценат средњих школа нема у довољној мери усклађен школски програм и годишњи програм рада, у скоро 60 одсто наставници не раде на прави начин индивидуализацију и на прави начин не прилазе сваком ученику", каже Бранислав Ранђеловић, в. д. директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Било да ђаци долазе из државних или приватних школа, треба им дати шансу да покажу шта и колико знају, сматрају упућени.

До сада су у Србији угашене четири приватне средње школе. За две је просветна инспекција утврдила да не испуњавају услове за рад у тренутку контроле, те им је одузела лиценцу, а друге две угасили су сами власници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво