Најпре споменик Стефану Немањи, а затим и музејски комплекс

Споменик Стефану Немањи биће подигнут у Београду, на углу Немањине и Кнеза Милоша, код зграде Генералштаба која је оштећена у НАТО бомбардовању. Влада је формирала трочлану комисију која ће израдити и током маја објавити конкурс за изградњу споменика.

Очекује се да буде формирана и комисија за изградњу музеја српског средњег века, који ће са спомеником чинити јединствен спомен-комплекс.

У обележавање осам векова од самосталности српске државе и цркве Србија улази без иједног споменика родоначелника династије Немањић.

"Занимљива је ствар да смо се у претходних више од 200 година, од када смо као српски народ обновили своју државност, сетили и страних и домаћих заслужних личности, али се нисмо сетили свог, можемо слободно рећи, оца нације и оснивача српске средњовековне немањићке државе", каже председник Комисије за израду конкурса за подизање споменика Никола Селаковић.

У Србији је премало споменика српских средњовековних владара. Зато је идеја да се то почне поправљати баш са Стефаном Немањом – за историчаре добродошла.

"Мислим да је потребно уложити додатни напор да се у Београду нађе одговарајућа локација за подизање споменика Стефану Немањи. Лично мислим да ово није најбоља локација, пре свега зато што ова локација носи једну јасну и веома живу меморију на догађаје који су се десили пре само 18 година, на НАТО бомбардовање, на цивилне и војне жртве и на уништавање културне баштине", каже историчар Дејан Ристић.

У комисији кажу: од улице којом прођу скоро сви који посете Београд и места где се укрштају улице посвећене управо Стефану Немањи и једном од оснивача нововековне српске државе Кнезу Милошу, тешко могу да нађу бољу локацију.

Зграде Генералштаба и Министарства одбране, ремек-дела модерне архитектуре и културно добро, тешко су оштећене у НАТО бомбардовању. Подигнуте су према пројекту чувеног архитекте Николе Добровића. Стручна јавност, већ готово две деценије, противи се њиховом рушењу и тражи обнову.

У Асоцијацији српских архитеката кажу: против споменика Стефану Немањи нису, али јесу против рушења споменика културе. 

"Ово је објекат под заштитом државе као културно добро. Ако је такав, закон је јасан, треба га штитити. Ми тврдимо да је једино могуће решење сачувати овај објекат, вратити у његово првобитно архитектонско стање, а ако нема новца за то, онда га сачувати и конзервисати у оваквом стању", каже Слободан Малдини из Асоцијације српских архитеката.

Неће иста комисија одлучивати и о музеју, одговара Селаковић. У оној која хоће, каже, седеће архитекте.

"Сама комисија ће поставити конкурсни задатак на такав начин да ће архитекте које се буду јављале и предлагале одређена решења моћи саме да кажу да ли је потребно сачувати део овог Добровићевог комплекса или не. Дакле на архитектури ће бити да каже своје стручно мишљење о том питању", каже Селаковић.

Победник међународног конкурса добиће шест милиона динара, другопласирани упола мање, одлучио је Одбор за подизање спомен-комплекса Стефану Немањи. Свим осталим учесницима, следује по сто хиљада динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво