Превремена пензија, казнени поени одлазе у прошлост

После најаве председника Владе да запослени више неће плаћати доживотне казнене поене уколико превремено оду у пензију, министар за рад каже да би та иницијатива, кроз измене Закона, пред посланицима требало да се нађе у наредних неколико месеци. Задовољни првомајском честитком, синдикати наводе да ће то знатно растеретити све запослене у Србији.

Имају године стажа, али нису довољно стари. Неретко су радници предузећа у стечају, жртве лоших приватизација. Превремена пензија до сада је значила и доживотно умањена пензија. То правило, после деценија у разним облицима, ускоро одлази у прошлост.

"Ако одете раније у пензију, као и у већини земаља, плаћате одређено умањење, тзв. пенале, раније је билo доживотно. А сада кажемо, пошто имамо довољно новца, ми ћемо захвалити пензионерима, када напуните 65 година, држава сматра да више нисте ништа дужни. Држава сматра да од 65. године имате пуни износ своје пензије и да су пенали за вас прошлост", каже министар Александар Вулин.

Казнени поени нису симболични, износе и до 20 одсто пензије. Циљ није да се људи подстакну да превремено иду у пензију, напомињу синдикати.

"Циљ је да онај ко нема алтернативу, ко је изгубио посао, не може да нађе посао у тим годинама, да му се обезбеди егзистенција. Јутрос и јуче када су чули премијера на десетине позива сам добио од људи који су рекли како је ово значајно за запослене у Србији", каже Љубисав Орбовић из Савеза самосталних синдиката Србије.

Иницијатива покренута пре годину дана подразумевала је и преговоре са ММФ-ом. У Влади тврде да новца за то има. Да таква издавања не би требало да угрозе фискалну стабилност, сагласни и економисти.

Економиста Љубодраг Савић сматра да је то добар предлог и да он води рачуна у социјалном смислу о људима.

"Не треба заборавити да је већина наших пензија ниска, друга ствар: то су људи у годинама који не могу да зараде додатни приход, и треће: ми смо ушли у процес транзиције, када младе генерације мало воде рачуна о старијим генерацијама", каже Савић.

Фискални савет ће свој став изнети када иницијатива прерасте у званичан нацрт. Из Владе најављују да ће се измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању пред посланицима наћи у наредних неколико месеци. Требало би да донесу и боље услове за пољопривредне пензионере и укидање привремених решења за пензије. 

 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво