Медицински туризам нови вид зараде

Само у прошлој години, више од 750 хиљада Американаца отпутовало је у иностранство да уштеди на лечењу. Процењује се да ће следеће деценије, најчешће ради стоматолошких, естетских и ортопедских услуга, амерички здравствени систем изгубити чак 6 милијарди долара. И док годишње више од 35 земаља на свету посети више од милион пацијената, Србија медицинских туриста готово да нема.

Лечење богатих странаца по повољним ценама у мање развијеним земљама многи препознају као нови вид зараде.

Процењује се да светско тржиште медицинског туризма данас вреди 60 милијарди долара, а да ће у наредне две године вредети 100 милијарди долара.

Од тог колача, Србија узима мрвице.

"Видео сам ваше установе и повољне цене медицинских услуга. Верујем да би медицински туризам могао да вам дође и са других страна, не само из западних земаља. Већ и из земаља јужне Азије, које имају нешто новца", рекао је за РТС др Руди Рупак из Планет болнице у САД.

Углавном ради одмора, српске бање посетило је више од 15 хиљада странаца у протеклих осам месеци, подаци су Туристичке организације Србије.

"Два основна проблема која видимо је инфраструктура која у неким областима не задовољава критеријуме које треба да задовољи уколико хоћемо повећан број медицинских туриста из западне Европе и Америке. И друго је да морамо да објединимо што више субјеката у нашој земљи из ове две бранше, закључује др Марина Мајкић секретар Кластера медицинског туризма.

Три стотине природних извора, 40 бања и 25 рехабилитационих центара, доказују да Србија има велике потенцијале.

"Мала инвестиција Владе потребна је да сједини све људе да би се створила прилика за медицински туризам у Србији. Сви би били изненађени. То је победа за Владу, земљу, докторе и пацијенте", каже за РТС потпредседница Међународне медицинске путничке асоцијације др Џули Монро.

Странцима у Србији најпривлачнија је естетска хирургија јер су цене ниже и по неколико пута у односу на оне у Европи.

Ипак, наши лекари кажу да недостају услови да би проширили посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво