Прва трансплантација материце код једнојајчаних близнакиња у свету и у Србији

У Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој урађена је прва трансплантација материце у Србији. То је и прва трансплантација материце у свету код једнојајчаних близнакиња. Екипа РТС-а била је у Тиршовој током интервенције.

Прва трансплантација материце у Србији, а прва у свету између једнојајчаних близнакиња, урађена је у недељу, 26. марта. Операцију је извео велики тим стручњака, страних лекара који већ имају искуства у овој интервенцији и наших.

Интервенције су, од узимања материце до пресађивања, трајале од осам сати ујутру у недељу до после поноћи наредног дана.

Једнојајчане близнакиње су из Србије и имају 37 година. Она која је рођена са материцом већ има троје деце и одлучила је да помогне сестри, која је рођена без материце. Засада не желе пред камере.

Интервенција је урађена у недељу, али се тек данас прича о овом великом медицинском подухвату у Србији јер су лекари хтели да сачекају да прође неколико дана како би били сигурни да је, макар у овом тренутку, све добро прошло.

"Пацијенткиње су одлично, добро се опорављају. Засада постоперативни ток иде идеално, још је рано да се радујемо потпуно, али срећни смо – за сада све иде како треба", рекао је проф. др Зоран Радојичић, директор Дечје клинике у Тиршовој.

Објаснио је да је целу операцију водио стручњак Матс Бранструм из Шведске, а да су са њим била још три лекара из Гетеборга, три са Харварда, три из Израела, као и огромна екипа из Тиршове.

"Оно што могу да кажем сада јесте да је све веома добро прошло. Проток крви у пресађеној материци је веома добар, све то сада пратимо неколико недеља, и наравно, надамо се да ће пацијенткиња ускоро добити и прву менструацију. Знате, та жена никада није имала менструацију. И онда, оно што сви очекујемо, јесте да она затрудни", рекао је професор доктор Матс Бранструм са Универзитетске клинике у Гетеборгу.

Ембриони су, каже, спремни. За неких шест месеци биће урађен ембриотрансфер.

Истиче да је ова операције јединствен случај, јер је реч о првој трансплантацији код једнојајчаних близнакиња.

"Могу да кажем да је ово идентично на пример првој трансплантацији бубрега у свету, за шта је тај професор добио Нобелову награду. Ово је невероватно, значајно, заиста значајно", рекао је професор.

Клиника у Тиршовој има дугогодишњу сарадњу са колегама из Шведске, а и дугогодишње искуство са трансплантацијама и генитореконструктивном хирургијом.

"Ви овде имате и техничке и медицинске услове веома добре, наравно и одличан тим стручњака, а и пацијенткиње су из Србије. Поред сарадње са тимом из Тиршове, у нашим редовима је већ годинама и доктор Миленковић, који је у мом тиму, и који живи и ради у Шведској. Њега знам 20 година. Сви заједно радимо многобројна истраживања и интервенције, и покушавамо да помогнемо", нагласио је доктор Матс Бранструм.

Да се женско дете роди без материце није реткост. Према статистици, у Србији се од 10 до 15 девојчица годишње роди са овом конгениталном аномалијом.

Професор Радојичић истиче да је ова трансплантација од великог значаја јер сада те девојчице имају могућност да постану мајке.

"Ова операција није лака и јако дуго траје, али су пре 10 година људи могли да сањају о оваквој операцији", рекао је Радојичић и истакао да су гости из иностранства били задовољни и похвалили наш тим.

У Шведској је урађено 10 трансплантација материце, након чега је рођено шест беба, а још две су на путу. Трансплантација код једнојајчаних близнакиња значајна јер су ткива идентична и веће су шансе да се трудноћа изнесе.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво