Београд регионални центар "Џапан бола"

Студенти јапанологије Филолошког факултета Универзитета у Београду, тестирали су своје знање на такмичењу под називом "Џапан бол". Надметање се одржава широм света већ 25 година, а први пут у нашој земљи, под покровитељством јапанске принцезе Хисако Такамадо. Тиме је уједно Београд постао и регионални центар овог такмичења.

У познавању јапанског језика, књижевности, права, економије, историје, науке, уметности – најбоље су биле три студенткиње четврте године. Треме, кажу, није било.

Победнице кажу да нису имале очекивања, али и да није било притиска. Како истичу све је било интересантно и весело. Спремале су се, кажу, уз помоћ професора и током студирања.

Такмичење је од великог значаја за афирмацију наше земље, наше науке и наше јапанологије, кажу на факултету.

"Филолошки факултет усклађује своје студијске програме. Kонкретно, на катедри за јапанологију постоје предмети као што је јапанска економија да задовољи потребе фирми и предузећа и уопште потребе тржишта, тако да наши студенти излазе из традиционалних оквира бављења филологијом", објашњава Лазар Грушановић из Студентског парламента Филолошког факултета.

Проф. Љиљана Марковић, деканka Филолошког факултета, каже да ова екстерна евалуација јапанологије омогућава да наши студенти провере и објективизују своја знања.

"На крају крајева и ми као професори да проверимо квалите нашег студијског програма, jер успех наших студената на овом такмичењу ће бити лична карта нашег студијског програма. Друго, запошљивост наших студената се на овај начин повећава", додаје Марковић.

Катедра за јапанологију код нас постоји четири деценије. Србија је прва у региону Југоисточне Европе и Балкана добили могућност да организује ово такмичење, које је основано пре 25 година у Америци са циљем да промовише јапанску културу. Тако Београд од ове године постаје регионални центар за одржавање "Џапан бола".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво