Тешка зима за Алексиће

Самохрана мајка Нада и њено двоје деце годинама живе у нехуманим условима у трошној кући. Новцем који добијају од социјалног, Алексићи не могу да купе ни храну за цео месец. Општина Ћићевац обуставила доделу станова.

Породица Алексић, самохрана мајка Нада и њено двоје деце, годинама живе у нехуманим условима у оронулој кући, коју су као нужни смештај добили од Центра за социјални рад.

Нада је астматичар и радно је неспособна. Иако је општина Ћићевац више пута решавала стамбене проблеме социјално угроженим породицама, Алексићи нису имали среће да до сада буду на списку.

Лоше услове становања погоршао је пожар, узрокован дотрајалим инсталацијама, који их је оставио без крова.

Нада каже да дрхте, вода улази испод темеља и да мишеви иду по њима.

Четрнаестогодишња Милена и две године старији Александар школске задатке раде у полумраку. Не желе да говоре о својим мукама.

Алесићи преживљавају од дечијег додатка и социјалне помоћи што месечно износи око 7.000 динара. Намештај и основна средства за живот, па чак и струју добијају од комшија, које им несебично помажу.

Комшиница Марица Вучић каже да деца дрхте и да им помаже колико може. "Жена се мучи са два детета, а општина нема слуха," рекла је Ана Трајковић.

Због економске кризе и мало пара у буџету општина је, за сада, обуставила доделу станова.

Нада је на евиденцији ћићевачког Центра  за социјални рад 13 година. Више пута је за огрев и школски прибор добијала симболичну помоћ.

"Имам утисак да у већини медија су центри за социјални рад дежурни кривци за лоше стање у социјали широм Србије, а мислим да то није баш тако", рекао је Мирољуб Стојадиновић, директор Центра за социјални рад у Ћићевцу.

Стојадиновић је рекао да обзиром да Центар има мали буџет, Нада је упућена на трајније решење проблема  у општину, где је њен захтев одбијен.

"Ми нисмо ове године дали ниједну помоћ кад је у питању помоћ око реконструкције зграде или око било чега што је потребно у том правцу, сматрајући да се мора укључити Министарство много активније у решавању тих проблема", рекао је председник Општине Ћићевац Златан Кркић.

Породици Алексић предстоји можда најтежа зима. Дочекује је са прозорима који зјапе, импровизованим кровом, нагомиланин рачунима и нешто мало огрева које им следује. И поред велике солидарности, комшије ту не могу да помогну.

Пошто се велики број посетилаца нашег Интернет - портала јавио са жељом да помогне породици Алексић, објављујемо адресу и број текућег рачуна.

Адреса: Нада Алексић, улица Милоја Закића број 4, 37 210 Ћићевац

Текући рачун Наде Алексић, банка Интеса 160 - 0100100211364 - 09

Особа за контакт је директор Центра за социјални рад Мирољуб Стојадиновић. Број мобилног телефона: 063/7802-371

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво