Како ће се оцењивати рад полицајаца?

И тек промовисани, али и полицајци са вишегодишњим стажом убудуће ће два пута годишње добијати оцене за свој рад и једну закључну која ће бити важан предуслов за напредовање. У МУП-у сматрају да је нови начин оцењивања рада запослених објективнији од постојећег. Кажу да нова уредба предвиђа различите механизме којима се чува непристрасност оцењивача. Стручњаци сматрају да је тај пропис добар искорак, али указују и на могуће проблеме у његовој примени.

Прво полугодиште полицајцима се завршава 30. јуна, а оцене би требало да им буду саопштене током јула. Оцењиваће се поред осталог управљање учинком, служење грађанима, иновативност и професионализам у раду. Незадовољни оценом могу на поправни. Рок да поправе утисак и добију бољу закључну оцену је шест месеци.

"Раније је било довољно да током претходне две године немате недовољну оцену и да можете да напредујете, а сада је потребна просечна тргодишња оцена четири. Значи, критеријуми су оштрији, самим тим запослени су много више заинтересовани за ову тему", каже Катаринаа Томашевић из МУП-а.

Заинтересовани јесу, али одушевљени нису сви.

"Биће много објективније, транспарентније и поштеније него досадашње оцењивање. Смањује се простор за злоупотребе. Евентуалне мане ћемо видети када почне да се примењује", кажу у Независном синдикату полиције.

"Одмах се намеће питање нетранспарентности, јер су резултати поступка оцењивања поверљиви. Начин оцењивања је нејасан. Жалиш се ономе ко те је оценио", наводе из Полицијског синдиката Србије.

Познаваоци прилика кажу да ће бити тешко измерити и оценити нечију професионалност. Као добар пример наводе британску полицију у којој постоји тачно упутство на основу којег старешина оцењује рад. Да би оцењивање било објективно сматрају да треба увести јасне критеријуме.

"Постоји један члан у самој тој уредби који говори да, ако полицајац није задовољан оцењивањем, формира се комисија и ту комисију именује и разрешава министар унутрашњих послова, што није добро решење јер се поново даје једно ново дискреционо овлашћење министру, поставља се питање због чега се то ради", каже Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику.

"Чињеница је да министар формира комисију. Међутим, комисија ће увек бити различита, трочлана и увек ће бити једна особа из људских ресурса, један запослени из секретаријата, дакле два правника и треће лице ће бити оцењивач који је дао ту оцену како би могао да образложи. На тај начин, увођењем још једног корективног фактора, мислимо да су запослени заштићенији", каже Катарина Томашевић из МУП-а.

С обзиром на то да ће од оцене зависити каријера око 42 хиљаде запослених у министарству и Дирекцији полиције надлежни из МУП-а кажу да ће спровести све могуће мере и обуке како би ова реформска активност заживела у пуном облику и на прави начин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво